Zo tackle je een hele kip

Word ook thuispoelier en verdeel zelf je kippetje in achten.

zo tackle je een hele kip
Getty Images

Word ook thuispoelier en verdeel zelf je kippetje in achten. Gebruik de delen daarna in een appetijtelijk gerecht.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Leg de kip op haar rug
zo tackle je een hele kip
Archief Elle Eten

Leg de kip op haar rug en maak met je koksmes een snee in de huid tussen dij en lichaam. Buig de poot naar buiten om het dijbeen uit de kom te wippen (je hoort het ‘knappen’). Snij het gewricht door.

2 Draai de kip om
zo tackle je een hele kip
Archief Elle Eten

Draai de kip om en maak langs een kant van de ruggengraat een ondiepe snee.

3 Snij de bil los
zo tackle je een hele kip
Archief Elle Eten

Haal het mes vanuit die inkeping langs het karkas om het vlees op de dij en bil los te snijden. Snij de bout er dan volledig af.

4 Verdeel de bout in 2 stukken
zo tackle je een hele kip
Archief Elle Eten

Zet het mes met kracht in het gewricht en verdeel de bout in twee stukken. Herhaal stap 1-4 met de andere bout.

5 Snij de ruggengraat weg
zo tackle je een hele kip
Archief Elle Eten

Snij de ruggengraat weg, zodat je alleen het borststuk met de twee vleugels overhoudt.

6 Trek de vleugels uit
zo tackle je een hele kip
Archief Elle Eten

Trek de vleugels uit, schraap ze tot op de botjes schoon en snij ze eraf (rooster de vleugeltjes mee of verwerk ze in een bouillon).

7 Snij filets
zo tackle je een hele kip
Archief Elle Eten

Zet je mes een paar centimeter naast het borstbeen recht op het borstvlees en snij zo beide filets langs het karkas los, met het vleugelbotje nog eraan.

8 Snij het teveel aan de ribbenkast weg
zo tackle je een hele kip
Archief Elle Eten

Snij het teveel aan ribbenkast weg, zodat je een dik driehoekig stuk borstvlees op het borstbeen overhoudt.

9 Halveer het borststuk
zo tackle je een hele kip
Archief Elle Eten

Halveer het borststuk. Zo haal je uit één kip acht stukken vlees.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat