De ene mayo is de andere niet. Drie bekende varianten zijn Hollandse mayonaise, Belgische mayonaise en Franse mayonaise. Allemaal echt, maar met een subtiel verschil in smaak. Maar wat maakt dat verschil nou eigenlijk? We leggen het uit en geven je voor elke versie een recept.
Hollandse, Belgische en Franse mayo: het verschil
Een miniem verschil dus, maar wel een met effect. De ingrediënten zijn haast gelijk: eigeel, azijn, mosterd, zout en zonnebloemolie. Hollandse mayonaise smaakt zoet, Belgische zuur en in Frankrijk komt de mosterd het duidelijkst naar voren. Het verschil zit 'm in de soort mosterd - in de Franse zit Dijon - en de toevoeging van suiker. Dat laatste ontbreekt in de Belgische variant.
Zelf mayonaise maken
Zoals beloofd: drie recepten voor mayonaise. We ontfutselden ze bij de Brabantse mayomaker Jean Bâton. Allemaal even makkelijk, de keuze is aan jou.
En frietsaus dan?
Nou, die doet wat ons betreft niet mee. Mayonaise moet volgens de wet uit minimaal zeventig procent olie bestaan. Olie is duur, en daar was frietsaus: een goedkoper alternatief met een beduidend lager percentage olie van soms maar vijf procent, aangelegd met water en verdikkingsmiddel. Al klinkt dat gezonder, dat is het niet. Frietsaus bevat meer suiker, zout en andere toevoegingen.
Meer over mayonaise
Bovenstaande basismayonaises zijn perfect om allerlei ingrediënten aan toe te voegen. Je kunt er alle kanten mee op, afhankelijk van je eigen smaak: pittig, zoet, zuur, hartig. In Het Mayonaise Boek vind je nog tien variaties én alles wat je verder nog wilt weten over de volvette saus.
Te moeilijk? Jean Bâton maakt de lekkerste potjes alvast voor je klaar, te koop bij de buurtsuper. De nieuwste telg is er een met witte truffel...