Alles over Grana Padano: een van onze favoriete kazen uit Italië

En hoe deze heerlijke kaas precies gemaakt wordt.

grana padano
Grana Padano

Bij een bord pasta of bourgondische borrelplank mag een ding niet ontbreken: kaas, natuurlijk! En dan wel het liefst een goed gerijpte, tikje pittige, harde Italiaanse kaas. Bijvoorbeeld Grana Padano, dé Italiaanse kaas die bekend staat om het eerdergenoemde en gewoonweg onweerstaanbaar lekker is.

In samenwerking met Grana Padano vertellen we je in dit artikel alles over de herkomst, hoe de kaas is ontstaan en wat je er nog meer mee kunt doen. Lees je mee?

Waar komt Grana Padano vandaan?

Lang, lang geleden, zo’n duizend jaar terug, toen koelkasten nog niet bestonden en corona vooral als een exotische groet klonk, leefden Benedictijner monniken in het Noorden van Italië. Hier leefden ze hun sobere leven, dat voornamelijk bestond uit ora et labora (contemplatie en arbeid).

Onderdeel van hun taken was het melken van de koeien, om zo uiteindelijk de verse melk te kunnen drinken. Omdat ze geregeld melk over hadden, moesten ze opzoek naar een manier om deze overschotten te conserveren. De slimmeriken maakten er een harde kaas van – waarvoor eeuwig dank, die een stuk langer houdbaar was dan verse melk en ook nog eens lekker smaakte. Deze kaas werd ‘Caesus Vetus’ genoemd, maar door de korrelachtige structuur kwam de kaas al snel bekend te staan onder de naam Grana.

Honderden jaren later, in 1954, namen ze de bijnaam officieel over en werd het Grana Padano. Grana refererend aan de structuur en Padano aan het gebied waar de kaas werd gemaakt: de vallei van de rivier de Po, in het Noorden van Italië.

Ballotagecommissie

Inmiddels zijn we bijna duizend jaar verder en kunnen we ons culinaire leven niet voorstellen zonder de kaas. We raspen jaarlijks kilo's over een bord pasta, gebruiken het als smaakmaker in een pan ribollita en snijden het tot stukken om tijdens de borrel zo uit het vuistje te eten. En dat, terwijl we er eigenlijk maar weinig vanaf weten.

Zo is er een hoop veranderd en vooral vastgelegd. Want net als bij sommige wijnen als Chianti of vleeswaren zoals ham uit Parma, is Grana Padano een beschermde naam en moet deze kaas aan een aantal belangrijke eisen voldoen om zo genoemd te mogen worden.

grana padano
Grana Padano

In de eerste plaats moet de kaas van rauwe melk zijn gemaakt in de Po-vallei, binnen de regio’s Piedmonte, Lombardije, Veneto, sommige stukken van Trento of de provincie van Piacenza in Emilia Romagna.

Daarnaast moet elk kaaswiel minimaal negen maanden zijn gerijpt en krijgt het na uitvoerige keuring van een speciaal comité een uniek brandmerk als zegel. Komt het wiel niet door de ballotagecommissie? Dan krijgt het geen brandmerk en gaat het niet gelijk door naar Start. Ehhh, dan krijgt het geen keurmerk en mag het niet worden verkocht als Grana Padano ;)

Die regels zijn niet zomaar vastgesteld: ze verzekeren de kwaliteit, authenticiteit en traceerbaarheid van de kaas. Zo weet je dus altijd dat als je Grana Padano koopt, the real deal krijgt voorgeschoteld.

De smaak van Grana Padano

Over naar de smaak van Grana Padano, wat toch wel het belangrijkste onderdeel is. Want boy o boy wat is het lekker! Door alle kwaliteitsregels en lange rijping is het resultaat na negen maanden een harde, maar niet té pittige kaas die eigenlijk iedereen lekker vindt.

Mag de kaas langer rijpen, bijvoorbeeld 20 maanden, dan ondergaat de kaas nog meer testen door het comité en krijgt het de naam ‘riserva’. Nog langer kan ook en daarvoor geldt zoals altijd bij kazen: hoe langer gerijpt, hoe hartiger de smaak en hoe brokkeliger de structuur.

Tot slot: wist je dat Grana Padano door het specifieke productieproces en de lange rijping lactosevrij is? Daarbij bevat 50 gram van de kaas maar liefst 600 mg Calcium, wat 60% van de dagelijkse aanbevolen behoefte is. Kom maar door met die stukken Grana!

Cheesy inspiratie

We steken onze liefde voor Grana Padano niet onder stoelen of banken en dat is niet zonder reden. We zijn er namelijk écht gek op. We zijn daarnaast ook benieuwd: hoe eet jij het liefst Grana Padano? En wat zijn jouw favoriete combinaties? Laat het ons weten en wie weet trakteren wij jou binnenkort op meer cheesy inspiratie!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat