Hoe oud is oude kaas?

Oude kaas is ouder dan jonge kaas, dat is logisch. Maar hoeveel ouder precies?

oude-kaas
Archief Quest

Oude kaas is ouder dan jonge kaas, dat is logisch. Maar hoeveel ouder precies? Elke soort kaas heeft een eigen rijpingstijd. Wij zetten deze rijpingstijden voor je op een rij.

Zo lang rijpen kazen

 • Jonge kaas: 4 weken
 • Jong belegen: 8 tot 10 weken
 • Belegen: 16 tot 18 weken
 • Extra belegen: 7 tot 8 maanden
 • Oude kaas: 10 tot 12 maanden
 • Overjarige kaas: 18 maanden of meer

  Oude kaas is droger

  Oude kaas heeft dus minstens tien maanden op de plank gelegen om te rijpen, jonge kaas maar een week of vier. Wanneer een kaas ouder wordt, verliest hij vocht en wordt hij droger.

  Dat is de reden dat oude kaas soms zo brokkelig is. Het vochtverlies zorgt er ook voor dat een stuk oude kaas veel sterker smaakt dan jonge. Dit verschil merk je ook bij bijvoorbeeld Parmezaanse kazen onderling.

  Is oude kaas gezond?

  Oude kaas is lekker op brood, op een kaasplankje, in een salade, met pesto of met appelstroop. Maar is dat spul ook een beetje gezond, of juist ongezond? Nou, oude kaas is iets vetter dan jonge kaas.

  Het verschil is ongeveer tien procent. Dat komt doordat er minder vocht in zit. Hierdoor bevat het relatief meer vet, grotendeels verzadigd vet.

  Artikel gaat verder onder de video

  Meer zout, meer calorieën

  Ook zit in 'seniorkaas' iets meer zout. En meer calorieën: in honderd gram (48+) zitten ongeveer 414 kilocalorieën (kcal), tegenover 364 kcal in een ons jonge kaas. Maar ja, meer vet, meer zout: dat is dus ook meer smaak.

  Lekker hoor, oude kaas. In plakken. In blokjes. Met een dip. Op een burger. Met crackers. Met port. Met ...

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Wist je dat