In de toko: de aromatische stengel citroengras

Met sereh breng je niet alleen de hele wereld op smaak. Vanja legt uit hoe de vork in de steel zit.

citroengras ofwel sereh
Remko Kraaijeveld

Met zo’n stengel citroengras breng je niet alleen de hele wereld op smaak, je verjaagt er ook slangen mee of kunt er gewoon lekker aan snuiven. Eerder schreef ik in deze rubriek over limoenblad en ik stelde me een citrusorkest voor waarin dit aromatische blad de viool zou zijn. Fluwelig, maar ook helder en duidelijk hoorbaar.

Nu wil ik het over broer citroengras hebben. Citroengras is zeker niet de tweede viool, eerder een triangel. Tintelend en ijl, subtieler aanwezig en toch met een geheel eigen karakter.

Wat is citroengras?

Zoals de naam al doet vermoeden is het een grassoort die groeit in tropische klimaatzones, zoals Zuidoost-Azië. In de landen in die regio vechten ze om de titel van grootste citroengrasgebruiker. Zo is het een van de basiskruiden in de Indonesische keuken, waar hij bekendstaat als sereh. Hij gaat in veel stoofjes en boemboe’s en ook fijngesneden in de Balinese rauwe sambal matah.

Maar ook de Thaise keuken kan geen dag zonder. Denk maar aan de bekende soep tom kha, die dankt zijn aromatische karakter aan citroengras. En wat te denken van al die curry’s? In Vietnam is citroengras eveneens megapopulair en zijn ze wat mij betreft nog creatiever in het gebruik. Als ik zeg ‘gekaramelliseerde sereh met knoflook, chilipeper, suiker en vissaus’, dan hangt het kwijl toch aan je lippen?

Sereh om te slapen

Hij komt ook voor in boeken over heilzame kruiden, zoals Herbarium van Caz Hildebrand, waarin ik lees dat citroengras in de Indiase ayurveda al eeuwen wordt gebruikt als kalmerend middel. Het zou helpen tegen slapeloosheid – ik hang een bosje boven mijn bed, as we speak.

Artikel gaat verder onder de video.

Bekijk ook: met deze croissants met blauwe bessen en citroen wíl je ontbijten


De Thai verdrijven er trouwens ook slangen mee en gebruiken het kruid als insectenverdelger; muggen raken van de leg van de geur. De etherische olie in citroengras is bovendien antiseptisch, antibacterieel en antiviraal.

Stengel of fijngesneden

Als je citroengras niet goed bereidt, bestaat de kans dat je op houtigere stukken moet kauwen. Haal als je het fijngesneden verwerkt eerst het buitenste harde deel en het groene uiteinde weg. Verwijder ook de harde wortelaanzet en snij het binnenste vervolgens ragfijn.

In zijn geheel meestoven kan ook. Citroengras heeft tijd nodig om smaak af te geven, zeker een half uur. Er wordt vaak een knoop in gelegd zodat het sap vrijkomt, maar dat is met de oude stengels waarmee wij ons hier behelpen lastig. Kneus ’m daarom in de vijzel. Het aroma dat dan vrijkomt verveelt me nooit.

Die geur zou trouwens geestverhelderend werken en inderdaad voelen mijn aan slaapgebrek lijdende hersentjes altijd een lucide opleving als ik aan zo’n gekneusde stengel snuif.

Het gebruik van citroengras

Citroengras matcht met kip, vis, zeevruchten, mango, gember, basilicum, kokos, rundvlees. Met citroengrasstengels sla je de plank niet snel mis. Gebruik ze ook eens als satéprikkers en wind er gekruid vis- of kipgehakt omheen, zoals bij Balinese saté lilit. Staat leuk en de sprieten geven nog smaak ook.

Daarnaast zijn ze ideaal om een kant-en-klare boemboe of currypasta mee op te peppen. Citroengras is trouwens ook een spannende toevoeging aan zoetigheden. Maak er siroop van met gember, crème brûlée of chocolademousse. Je begrijpt het: vanaf nu standaard in huis halen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat