In de toko: geurig groen limoenblad

Vanja neemt ons mee naar de toko voor kaffir lime.

limoenblad kaffir lime
Remko Kraaijeveld

Limoenblad en citroengras gaan hand in hand. Beide zijn fris, citrusachtig en subtiel, en toch zijn ze wel degelijk verschillend. Vergelijk het met een orkest, waarin instrumenten afzonderlijk hoorbaar zijn en tegelijkertijd samensmelten tot één muziekstuk.

Limoenblad en citroengras

In dat geval zou limoenblad een viool kunnen zijn. Zacht en fluwelig, maar ook helder en goed hoorbaar. Citroengras is zonder twijfel de triangel. Tintelend, ijl en op de achtergrond, maar wel duidelijk aanwezig en met een eigen karakter. Hoor jij nu ook een groene Thaise curry? Ja, en ik hoor Indonesische soto, die geurige kippensoep waarin de twee ook samenspelen en complexe citrustonen creëren.

Limoenblad is dus aanweziger, heeft meer oempf. Het geeft bovendien sneller smaak af dan citroengras en is daarom ook geschikt om op het laatste moment toe te voegen – fijn als je geen tijd hebt en je gerecht wat meer Aziatische smoel wilt geven.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Kaffir lime

Limoenblad (Indo’s hebben het over ‘daundjeroek poeroet’, in het Engels heet-ie ‘kaffirlime’) is het groene blad van de kaffirlimoen, een struik uit Zuidoost-Azië waaraan ook een pokdalig bitter limoentje groeit. Kenmerkend is dat de blaadjes altijd per twee aan de tak groeien.

Limoenblad kopen

Je vindt ze meestal in het diepvriesvak van de toko. Stoof ze mee in curry’s, sudder gerechten en soepen – het blad is onmisbaar in Thaise tom kha kai of Maleise laksa. Bij een goed gesorteerde toko vind je ze soms vers. Jackpot!

Snuif eerst die geparfumeerde citrusgeur op, een mengelmoes van limoen, citroen en mandarijn. Je kunt de verse blaadjes vervolgens meestoven zoals bij de diepvriesvariant, of fijnsnijden (verwijder de nerf) en vers verwerken.

Limoenblad gebruiken

Zo is de Indonesische sambal matah een rauwe sambal van zeer fijngesneden vers limoenblad met onder andere gesnipperde sjalotjes, chilipepers en trassi. Niet normaal lekker op een stuk gegrilde vis.

Helemaal cool: maak er een chiffonade van, een chic woord voor ragfijne reepjes. Verwijder daartoe de nerf, leg de blaadjes op elkaar, rol ze strak op en snij met een scherp mes in dunne reepjes. Heerlijk over kip, vis, varkensvlees en salade. Denk erom: niet doen met die taaie diepvriesblaadjes.

Kaffir lime in zoete gerechten

Naast de vele hartige gerechten waarin het limoenblad smaakt, doet het frisse blad het ook goed in zoete gerechten. Ik maak weleens chocoladetruffeltaart met limoenblad, echt een wonderlijk goede combinatie. Het is ook lekker met mango en kokos, in ijs en custard. Of gooi wat geurige verse blaadjes in een gin-cocktail. Je zult je afvragen hoe je toch ooit zonder kon.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat