In de toko: kurkuma, geelwortel of koenjit

He Koen! Vanja loopt een worteltje dat graag afgeeft tegen het lijf.

koenjit kurkuma geelwortel
Remko Kraaijeveld

‘Tafeltje op naam van Koen. Koen Jit’. Toen Haagse vrienden van mij het Indonesische restaurant Didong openden (zie dit meteen als een aanrader), reserveerde ik met een vriendenclubje bij wijze van grap onder een valse naam – Koen Jit. Sam Bal, Ad Jar. Flauw natuurlijk, maar je vergeet de Indonesische benaming van geelwortel in ieder geval niet meer: koenjit.

Koenjit alias kurkuma alias geelwortel

We kennen het ook als kurkuma (de Indiase benaming), het Engelse ‘turmeric’ en als ‘Indiase saffraan’ – dat laatste omdat het vaak ter vervanging van de zeer kostbare krokusstamper wordt gebruikt. Aan geel eten komt negen van de tien keer geelwortel te pas. Denk aan gele rijst, mosterd, kerriepoeder of de cadmiumkleurige piccalilly.

Geelwortel wordt in heel Azië gebruikt – curry’s, chutneys en boemboes brengen ze ermee op smaak en kleur. In het Midden-Oosten koken ze er ook mee, zij het minder kwistig. In het Westen is het nu ook ‘ontdekt’, vooral bij welness-bloggers die het in drankjes doen zoals de trending ‘golden milk’ (melk met allerlei specerijen, google maar).

Is kurkuma echt gezond?

Dat komt door de vermeende gezondheidseigenschappen van geelwortel, het zou goed zijn tegen van alles waar je geen last van wilt hebben (een kater, kanker, ontstekingen, haaruitval én overtollige haargroei, enzovoort).

Volgens hoogleraar voedingswetenschappen Martijn Katan heeft geelwortel zich echter op wetenschappelijk gebied nog niet bewezen. Het zou toch vooral als placebo werken. Ook goed. Ik neem nog een slokje van mijn turmeric latte– santé!

Artikel gaat verder onder de video.

Zien: kurkuma en andere ingrediënten die helpen bij afvallen

Wat is koenjit?

Geelwortel is de wortelstok van een tropische plant en familie van gember. Kook de verse wortel in schijfjes mee in curry’s, of rasp ’m en knijp het sap eruit – zo wordt nasi koening gemaakt. Dan krijg je wel gele vingers, poeder gebruiken is makkelijker. Verslijt mij maar voor nicotinejunkie, ik hou van de smaak en geur van verse geelwortel. Licht bitter, een beetje mosterdachtig, gronderig en muskusachtig.

Kurkuma gebruiken en bewaren

Er is niks mis met het poeder overigens, al mist het frisheid. Ik stop geelwortel natuurlijk in rendang, waar volgens een Indonesische vriend ook koenjitblad in moet, naar Sumatraans gebruik. Maar die jonge blaadjes zijn niet te krijgen in Nederland, we houden het hier bij de wortel.

Bewaar ’m in de vriezer en gebruik ’m in huis gemaakte curry’s. Zo veel lekkerder dan kant-en-klaarspul. Daarnaast is het een gouden combinatie met honing, citroen en tahin (bijvoorbeeld als dressing) en lekker met kip en vis, peper, gember, kokos en citroengras.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat