Je ziet jezelf gaan: lade voor lade en kastje voor kastje op zoek naar iets lekkers om te snaaien. Maar waar heb je nou eigenlijk écht zin in? De Japanners hebben hier een woord voor: kuchisabishii. Ofwel de uitleg voor waarom je eet, terwijl je eigenlijk geen honger of trek hebt.
Kuchisabishii = eenzame mond
De Japanse taal kan zaken op een unieke manier in één woord beschrijven, waar wij soms een hele alinea nodig hebben. Die woorden zitten vaak ook nog eens vol wijsheden. Zoals kuchisabishii, dat zich het best laat vertalen als 'eenzame mond'.
Klinkt vreemd, maar zo gek is het niet. Denk maar aan baby’s die pas tevreden zijn met een speen in de mond of volwassen nagelbijters. Of wij, die maar door kunnen blijven gaan met een zoektocht naar 'iets lekkers'.
Eten zonder honger
Kuchisabishii gaat dan ook meer over het verlangen van iets in je mond te hebben, dan over trek. Het woord is ook van toepassing op mensen die eten uit verveling of stress. Dat verklaart waarom we zo vaak zin hebben om te kauwen en te snaaien, zonder dat we echt honger hebben. Als afleiding, troost of comfort.
Een hapje om je kuchisabishii te stillen
Gelukkig is kuchisabishii ook positief. Wanneer je in Japan uit eten gaat, kan het zijn dat je vooraf een hapje aangeboden krijgt 'om je kuchisabishii-gevoel' te stillen en tegelijk je eetlust op te wekken.
Tijdens je volgende snaaitocht leg je zelf - of je kritisch kijkende omgeving - dus het zwijgen op door ze te vertellen dat het allemaal aan kuchisabishii ligt.
Bron: Huffpost.com
Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!