Kuchisabishii: het Japanse woord voor eten zonder dat we honger hebben

Ook wel het lonely mouth syndrome genoemd.

handen nemen frietjes uit schaal
Westend61Getty Images

Je ziet jezelf gaan: lade voor lade en kastje voor kastje op zoek naar iets lekkers om te snaaien. Maar waar heb je nou eigenlijk écht zin in? De Japanners hebben hier een woord voor: kuchisabishii. Ofwel de uitleg voor waarom je eet, terwijl je eigenlijk geen honger of trek hebt.

Kuchisabishii = eenzame mond

De Japanse taal kan zaken op een unieke manier in één woord beschrijven, waar wij soms een hele alinea nodig hebben. Die woorden zitten vaak ook nog eens vol wijsheden. Zoals kuchisabishii, dat zich het best laat vertalen als 'eenzame mond'.

Klinkt vreemd, maar zo gek is het niet. Denk maar aan baby’s die pas tevreden zijn met een speen in de mond of volwassen nagelbijters. Of wij, die maar door kunnen blijven gaan met een zoektocht naar 'iets lekkers'.

Eten zonder honger

Kuchisabishii gaat dan ook meer over het verlangen van iets in je mond te hebben, dan over trek. Het woord is ook van toepassing op mensen die eten uit verveling of stress. Dat verklaart waarom we zo vaak zin hebben om te kauwen en te snaaien, zonder dat we echt honger hebben. Als afleiding, troost of comfort.

Een hapje om je kuchisabishii te stillen

Gelukkig is kuchisabishii ook positief. Wanneer je in Japan uit eten gaat, kan het zijn dat je vooraf een hapje aangeboden krijgt 'om je kuchisabishii-gevoel' te stillen en tegelijk je eetlust op te wekken.

Tijdens je volgende snaaitocht leg je zelf - of je kritisch kijkende omgeving - dus het zwijgen op door ze te vertellen dat het allemaal aan kuchisabishii ligt.

Bron: Huffpost.com

Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat