Regel: de eerste aardbeien van het jaar eet je au naturel rechtstreeks van de plant of uit het bakje. Zonder fratsen. Maar daarna ga je los! We hebben de allerbeste en meeste verrassende smaakcombinaties met aardbei voor je op een rij gezet. Volgens de wetenschap.
Bijzondere combinaties met aardbeien
Pindakaas en jam? De overlap en het contrast tussen smaakaroma's is wat deze combi zo verslavend maakt. Foodtech-bedrijf Foodpairing is expert in aromacombi's. Volgens hen zijn de zogeheten 'roasted', 'cheesy-' en citrusaroma's typisch voor de aardbeismaak.
In die volgorde de reden dat aardbei zo matcht met chocola, kaas en basilicum. Maar er is meer! Dit zijn 5 bijzondere smaakcombinaties met aardbei.
- Aardbei & Parmezaan
- Aardbei & krab
- Aardbei & koriander
- Aardbei & knolselderij
- Aardbei & kaneel
#1 Aardbei & Parmezaan
Het duo van aardbei en zachte kaas, zoals brie of geitenkaas is inmiddels een vaste go-to. Maar denk ook eens aan de harde kazen. Volgens de analyses van Foodpairing is de combi van aardbei en Parmezaanse kaas zo goed vanwege de elkaar perfect aanvullende aroma's.
#2 Aardbei & krab
Onverwacht: het aromaprofiel van krabvlees is enorm breed. Volgens Foodpairing vormt aardbei en krab een bijzonder goede combi vanwege de matchende fruit- en caramel aroma’s. Krabvlees duur? Foodpairing maakt een krab-kipburger. Of ga voor witvis met een aardbeisalsa.
Ook lekker: deze zomerse salade met avocado en aardbei
#3 Aardbei & koriander
Aardbei en basilicum zijn al vrienden. Hecht verbonden door het citrusaroma. Die band gaat ook op voor koriander - al is het misschien nog onwennig. Combineer koriander met aardbei in een salsa met avocado en limoen. In een smoothie of wat dacht je van ceviche!
#4 Aardbei & knolselderij
Knolsederij deelt volgens Foodpairing het zogeheten 'floral-rose aroma' met die in aardbei, maar ook het ‘roasted- en citrusaroma’. Een onverwachte, maar wetenschappelijk verantwoorde combi dus. Vergelijkbaar en iets toegankelijker is de aardbei en venkel-combi. Stop ze in een salade en de lentezon schijnt.
#5 Aardbei & kaneel
De aardbei-kaneelcombi doet het super in toetjes en gebak. Ze versterken elkaars friszoet-kruidige aroma. Roer wat kaneel door de slagroom die je bij de aardbeien serveert. Doe een snuf kaneel door aardbeienjam, door de aardbei-rabarbercrumble of aardbei-wentelteefjes. Yes!
Onze favoriete combinaties met aardbeien
Naast bovenstaande bijzondere combinaties, zijn er ook minder aparte en minstens net zo lekkere combinaties met aardbeien te bedenken. Onze favorieten? Dat zijn toch wel aardbeien met...
- Balsamico azijn
- Verse basilicum
- Zachte geitenkaas
- Avocado
- Limoen
- Zwarte peper
Bron: FOODPAIRING
Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!