Zin of onzin: zorgt het rusten van koekjesdeeg voor betere koekjes?

We vroegen het Meester Patissier Hidde de Brabander.

vrouw houdt kom met versgebakken koekjes vast
Ekaterina SmirnovaGetty Images

We bakken koekjes omdat het superleuk is. En we bakken koekjes omdat we er NU zin in hebben. Is het dan de moeite van het wachten waard om het deeg te laten rusten? Levert dat betere koekjes op? We vroegen het Meester Patissier Hidde de Brabander.

Koekjesdeeg laten rusten en rijpen

'Je koekjesdeeg laten rusten heeft zeker een groot voordeel', zegt De Brabander. En wel om twéé redenen. 'Als eerste krijgen de ingrediënten meer tijd om op elkaar in te spelen en te rijpen. Het vocht bindt zich dan beter met de bloem en de suiker. Dit zorgt voor een homogener deeg dat ook soepeler uitrolt.'

Warme boter

Het tweede argument voor het rusten en koelen van het deeg ligt bij de boter. Als je net deeg hebt gemaakt, is het vaak slap doordat de boter warm en zacht is geworden. 'Na zo’n twee tot drie uur koelen rolt en steekt het deeg lekkerder uit. Gekoeld deeg geeft bovendien een wat strakker bakresultaat.'

Zien: recept voor smeuïge chocoladekoekjes van gemoute melkpoeder

Welke koekjes?

Het voordeel van rusten geldt wel alleen voor deeg met een laag percentage rijsmiddel: de zogenaamde zet- of zanddegen. Koek en gebak dat baksoda plus zuur bevat, blaast op.

'Als je dat deeg laat rusten, gaat de rijskracht ervan verloren', legt De Brabander uit. 'Ook koekjesrecepten met spuitdeeg (sprits en koggetjes) moet je direct verwerken als het deeg juist zacht is.'

Deeg invriezen

Een slotadvies van De Brabander waar we ons prima in kunnen vinden: 'als je toch deeg maakt, maak gelijk wat meer en doe pakketjes in de koelkast of vriezer. Het maakt toch niet uit of je nu 200 of 400 gram boter afweegt. Wel even goed inpakken met stevig plastic folie (bijvoorbeeld slagersfolie) dat niet zomaar scheurt, tipt De Brabander - je wil geen plastic in je deeg.'

Zo heb je tijdens je volgende koekcraving direct koekjesdeeg bij de hand dat ook al voldoende gerust en gerijpt heeft. Dubbele geruststelling.

Volg ELLE Eten al op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat