Potato head! Een greep uit alle aardappelrassen

De ene aardappel is de andere niet.

aardappelrassen
Getty Images

Je hebt niet alleen de kruimige en vastkokende aardappelen. Ze variëren in kleur, smaak, formaat en geur. Zie hier een greep uit al die aardappelrassen.

Zoete aardappel

Ook wel bataat. Is feitelijk geen aardappel, maar lijkt er wel op.

Truffelaardappel

Paarse aardappel, Fransen noemen ’m vitelotte noir. Gebruik hem vooral vanwege zijn uiterlijk – smaak is wat flauw.

Roseval

Vastkokende aardappel met eetbare rode schil en smakelijk geel vruchtvlees.

La Ratte

Vastkokende soort uit Frankrijk met roomkleurig vruchtvlees, boterachtige structuur en nootachtige smaak.

Agria

Vaste tot lichtbloemige late aardappel. Goede frietaardappel.

Krieltje

Echte krieltjes zijn ondermaatse nieuwe aardappeltjes (nepperds zijn uitgestoken uit grote piepers)

Muizen

Vaste tot lichtbloemige aardappel, die al vroeg verkrijgbaar is. In Noord-Holland komen ze vooral uit de omgeving van Andijk en Broek op Langedijk en heten ze Andijker of Langedijker Muizen.

Eigenheimers

Bloemige late aardappel. Goed voor de gestampte pot.

Bintje

Was ooit het antwoord op alles (van puree tot friet), maar is gevoelig voor ziekten en verdween bijna volledig van het toneel.

Nicola

Goed verkrijgbare vastkokende aardappel. Lekker in salades, om te grillen of te bakken. Officieel een midden-laat ras maar eigenlijk het hele jaar door verkrijgbaar.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat