Je hebt niet alleen de kruimige en vastkokende aardappelen. Ze variëren in kleur, smaak, formaat en geur. Zie hier een greep uit al die aardappelrassen.
Zoete aardappel
Ook wel bataat. Is feitelijk geen aardappel, maar lijkt er wel op.
Truffelaardappel
Paarse aardappel, Fransen noemen ’m vitelotte noir. Gebruik hem vooral vanwege zijn uiterlijk – smaak is wat flauw.
Roseval
Vastkokende aardappel met eetbare rode schil en smakelijk geel vruchtvlees.
La Ratte
Vastkokende soort uit Frankrijk met roomkleurig vruchtvlees, boterachtige structuur en nootachtige smaak.
Agria
Vaste tot lichtbloemige late aardappel. Goede frietaardappel.
Krieltje
Echte krieltjes zijn ondermaatse nieuwe aardappeltjes (nepperds zijn uitgestoken uit grote piepers)
Muizen
Vaste tot lichtbloemige aardappel, die al vroeg verkrijgbaar is. In Noord-Holland komen ze vooral uit de omgeving van Andijk en Broek op Langedijk en heten ze Andijker of Langedijker Muizen.
Eigenheimers
Bloemige late aardappel. Goed voor de gestampte pot.
Bintje
Was ooit het antwoord op alles (van puree tot friet), maar is gevoelig voor ziekten en verdween bijna volledig van het toneel.
Nicola
Goed verkrijgbare vastkokende aardappel. Lekker in salades, om te grillen of te bakken. Officieel een midden-laat ras maar eigenlijk het hele jaar door verkrijgbaar.