Wie ooit later op een borrel is beland, heeft zich vast weleens zijn vragen gehad bij de droge resten brie en portsalut op tafel. Bij grote honger worden die twijfels genegeerd, maar bij een gevulde maag laten we de restanten van de kaasplank liever liggen. Want hoe veilig is een stuk kaas nog na een paar uur buiten de koelkast?
Tijdslimiet
Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort. Hoe zachter de kaas, hoe korter hij goed blijft. Een harde kaas als parmezaan houdt het aanzienlijk langer vol.
Veiligheid
Maar hoe weet je nou wanneer je een kaas echt moet laten liggen? Dat verraadt de kaas ruim op tijd door zijn uiterlijk. Kaas buiten de koelkast gaat als het ware 'zweten', waardoor hij uitdroogt. Nog lang voordat jij met maagklachten zit, ziet de kaas er al onappetijtelijk genoeg uit om te negeren. Zo kun je harde cheddar na acht uur bijvoorbeeld nog makkelijk eten, maar ziet-ie er dan niet niet meer naar uit. Vertrouwen op je eigen ogen is dus veilig, hoe veel borrels je ook achter de kiezen hebt.
Bron: Bon Appetit