Zo lang kun je kaas bewaren buiten de koelkast

Hoe veilig is die kaasplank eigenlijk op feestjes?

Zo lang kun je kaas bewaren buiten de koelkast
istetianaGetty Images

Wie ooit later op een borrel is beland, heeft zich vast weleens zijn vragen gehad bij de droge resten brie en portsalut op tafel. Bij grote honger worden die twijfels genegeerd, maar bij een gevulde maag laten we de restanten van de kaasplank liever liggen. Want hoe veilig is een stuk kaas nog na een paar uur buiten de koelkast?

Tijdslimiet

Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort. Hoe zachter de kaas, hoe korter hij goed blijft. Een harde kaas als parmezaan houdt het aanzienlijk langer vol.

Veiligheid

Maar hoe weet je nou wanneer je een kaas echt moet laten liggen? Dat verraadt de kaas ruim op tijd door zijn uiterlijk. Kaas buiten de koelkast gaat als het ware 'zweten', waardoor hij uitdroogt. Nog lang voordat jij met maagklachten zit, ziet de kaas er al onappetijtelijk genoeg uit om te negeren. Zo kun je harde cheddar na acht uur bijvoorbeeld nog makkelijk eten, maar ziet-ie er dan niet niet meer naar uit. Vertrouwen op je eigen ogen is dus veilig, hoe veel borrels je ook achter de kiezen hebt.

Bron: Bon Appetit

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat