Hé gingerbread-man! Wat heb jij met Kerst te maken dan?

Dit wist je zéker nog niet over deze kruidige kerstkoek.

De geschiedenis van Kerst en de gingerbreadman: zó zit het dus!
chictypeGetty Images

Kerst de tijd van traditie, sprookjes en verhalen. Rond de gingerbread-man, ook wel de peperkoekman, doen er heel wat de ronde. Wat is de geschiedenis van de gingerbread-man rond Kerst? En wat heeft dat met koningin Elizabeth I te maken?

Heilige kerkkoek

Veel verhalen rond de gingerbread-man spelen zich af tussen feit en fictie. Dat gingerbread al duizenden jaren teruggaat is in ieder geval zeker, net als het gebruik ervan bij religieuze ceremonies. De link naar de hedendaagse peperkoekman zit 'm misschien in de heilige figuren die vroeger op de koeken werden afgebeeld. Dit was een heilige taak, weggelegd voor de bakkers van – echt waar - het 'gingerbread-gilde'.

Alleen tijdens Kerst mocht de gewone burger gingerbread bakken. De heilige koeken zaten vol gezonde en verwarmende specerijen, waar de burgers in de donkere winterdagen flink van opknapten. Zie, wij burgers hebben die koeken gewoon nodig in ons leven.

Koek van eigen deeg

De credits voor het bedenken van de peperkoek in de vorm van een 'mannetje' gaan naar Koningin Elizabeth I van Engeland gaan – nee niet die van The Crown, dat is Elizabeth II –. Zij stond bekend om haar uitbundige diners. Op een dag verraste ze haar gasten, naast marsepein in de vorm van fruit, met een koek die precies op hen leek. Met kleding en al. Beter dan een selfie, toch?

Koekhuis van Hans en Grietje

Inderdaad, niet alleen mannen, ook huizen van gingerbread duiken met Kerst overal op. Deze kersttraditie is rond 1800 in Duitsland ontstaan. Geïnspireerd door het snoephuisje uit het Duitse sprookje van Hans en Grietje, bakten zij koekhuizen en 'lebkuchen' die erg populair werden tijdens Kerst.

Sexy gingerbread-man

Vind je het verhaal rond de gingerbread-man nog niet spicy genoeg? VICE ontdekte dat er een nogal eh, kinky verhaal bestaat over een meisje, een lekkere gingerbread-man en zijn huisje in het bos. Hoe dat verder gaat mag je zelf even opzoeken.

Bron: Bustle, TIME, PBS food, VICE

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kerst