We durven te wedden dat wanneer jij het over pepernoten hebt, je eigenlijk kruidnoten bedoelt. Zelfs als je online zoekt naar recepten voor pepernoten, zijn de eerste hits allemaal kruidnoten. Waarom blijven we het toch structureel verkeerd zeggen? Vandaag leggen we het verschil uit zodat jij het vanaf nu áltijd goed zegt.
Pepernoten
De pepernoot lijkt een beetje op taaitaai en is dus zachter dan de kruidnoot. Hij heeft dan ook een andere, onregelmatige vorm. Dit komt doordat pepernoten dichter op elkaar gebakken worden, wanneer ze rijzen drukken ze tegen elkaar aan.
In pepernoten wordt anijs gebruikt en ze zijn verder gemaakt van roggemeel. Heel ver weg proef je nog een beetje honing. Hoewel kruidnoten over het algemeen populairder zijn, loont het zich om zelf een keer pepernoten te maken. Vers uit de oven zijn ze écht lekker!
Kruidnoten
De kruidnoot is dus het lievelingetje van de klas. Dit is dus die ene die je in één of andere hoek vindt. Een kruidnoot lijkt meer op speculaas, is hard en knapperig van structuur en is gemaakt van tarwemeel.
Kruidnoten worden gekruid met speculaaskruiden (kaneel, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper), dat ze op elkaar lijken is dus niks geks. Alleen, die witte peper... Dat maakt de benaming extra verwarrend, vind je niet?
Peper
Waarom noemen we een pepernoot een pepernoot? Daar dook NRC voor ons in: in de tijd van de V.O.C. werden alle specerijen voor het gemak peper genoemd. Dat is dus blijven hangen en daarom hebben we het anno 2019 nog steeds over pepernoten. Gelukkig heeft iedere specerij inmiddels zijn eigen naam, wat het volgen van recepturen een stuk overzichtelijker maakt.
Noten
En die noot dan? We waren lekker op dreef in de tijd van de V.O.C. Naast dat we alles benoemden tot peper, hebben we de oer-Hollandsche baksels ook omgedoopt tot noten.
Waarom? Onze kruidige gebakken deegbolletjes leken verdacht veel op de noten die net zoals de specerijen van het schip afkwamen. En zeg nou zelf: pepernoot bekt een stuk lekkerder dan bovenstaande beschrijving.