De lekkerste smaakcombinaties met spruitjes

Van honing-chili tot knoflook-parmezaan: zo lust iedereen ze.

recept spruitjes
VO IMAGESGetty Images

Spruiten. Waar het voor de een niets anders is dan een voedzame toevoeging aan een maaltijd, brengt het voor de ander een aantal traumatische herinneringen terug. Maar wij vinden: die groene krachtpatsers kunnen best wel eens heel lekker zijn. Mits je ze op de juiste manier klaarmaakt. We schotelen je de lekkerste smaakcombinaties voor.

Vitaminebom

Vanwege de slechte reputatie is de spruit een gevreesde toevoeging aan de maaltijd. En dat is jammer, want hij knalt zo ongeveer uit elkaar van de voedingsstoffen. Niet alleen bevat hij belangrijke mineralen, zoals ijzer en kalium. Ook met C- en B-vitamines zit de groente tjokvol. Zonde om niet te eten, toch? Dat zeggen wij ook. En je maakt ze lekker in een handomdraai.

Stop met koken

Klaar met doorgekookte, bittere spruiten? Met deze tips maak je de allerlekkerste uit eigen oven. De groene ballen kunnen namelijk best tegen wat hitte. Door ze te roosteren komen de nootachtige smaken in spruitjes naar voren en wordt de bitterheid minder. Scheut olijfolie erover, op de bakplaat ermee de oven in. Het resultaat? Smaakvolle groenten die mals zijn van binnen en een knapperig randje hebben van buiten. Veel beter dan die gekookte dingen.

Recept voor spruitjes

En dan nu waar het allemaal om draait, voor een lekkere spruit op je bord . Want geroosterde spruiten zijn helemaal prima met alleen wat olijfolie, peper en zout. Maar hé, om je spruit-game naar een hoger niveau te tillen, moet je dieper duiken in je keukenkast. Door andere smaken toe te voegen, breng je de bitterheid in balans. De volgende smaakcombinaties zijn onze favorieten en de verhoudingen gelden voor een pond - 450 gr - spruiten.

Chili en honingspruiten
Meng een eetlepel olijfolie, een theelepel chilivlokken, het sap van een limoen en een eetlepel honing in een kleine kom. Roer goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Zodra de spruiten de oven uitkomen, giet je het mengsel erover. Serveer direct. Tip: ook lekker met wat krokant gebakken bacon.

Knoflook en citroenspruiten
Meng twee eetlepels olijfolie met het sap van een grote citroen. Doe twee tenen knoflook door de pers en voeg toe aan het mengsel. Roer door elkaar en giet het over de spruiten. Voeg peper en zout toe naar smaak en bak de spruiten in de oven volgens deze stappen.

Balsamico-spruitjes
Mix twee eetlepels olijfolie, twee eetlepels balsamicoazijn, twee fijngehakte teentjes knoflook en een snuf zout en peper door elkaar en bedek de spruiten met het mengsel. Doe de spruiten in de oven. Gooi nog een eetlepel balsamicoazijn over de spruitjes zodra ze uit de oven komen en breng op smaak met grof zout.

Sambalspruiten
Oh, yes. Tijd voor wat hitte. Leg de spruiten, een grote sjalot en twee geplette tenen knoflook op een bakplaat. Meng twee eetlepels sesamolie met een eetlepel sambal en giet het over de spruiten voor ze de oven ingaan. Lekker met fijngehakte pinda's.

Parmezaan en knoflookspruiten
Maak een mengsel van twee eetlepels olijfolie, vier fijngehakte teentjes knoflook, sap van een halve citroen, zout en peper. Bedek de spruiten vervolgens met vijftig gram Parmezaanse kaas en bak in de oven tot de spruitjes goudbruin kleuren. Strooi er bij het serveren nog wat extra parmezaan over.

      Teriyaki en gemberspruiten
      Meng twee eetlepels sesamolie, twee fijngehakte teentjes knoflook, sap van een halve limoen en een centimeter fijngehakte gember in een kom en giet het geheel in een steelpan. Kook vijf minuten op laag vuur tot het goedje dikker wordt. Giet het teriyaki-mengsel over de spruiten zodra ze de oven uit komen. Garneer met pinda's en chilivlokken.

      Soja en honingspruiten
      Doe de spruiten met drie eetlepels sojasaus, twee eetlepels olijfolie, twee eetlepels honing en een teen fijngesneden knoflook in een grote kom en meng de boel door elkaar tot iedere spruit bedekt is. Plaats in de oven en garneer met sesamzaadjes zodra ze klaar zijn.

          Zie je wel? Die spruit is zo saai nog niet. Genoeg manieren om die gekke dingen wat op te fleuren. Zo lust je ze wel.

          Advertentie - Lees hieronder verder
          Meer van Wist je dat