Vegan parmezaan?! Alles over edelgistvlokken

We horen uit alle hoeken en gaten over het veganistische strooisel. Maar wat is het?

edelgistvlokken
Nedim_BGetty Images

Vraag veganisten naar één ding ding in hun keukenkast en het antwoord zal zijn: edelgistvlokken. In het Engels ook wel bekend als nutritional yeast - wat wij net even smakelijker vinden klinken.

Het veganvriendelijke ingrediënt is kaasachtig, nootachtig en toe te voegen aan een hele hoop. De wit-gele vlokken krijg al volop aandacht in plantaardige kookboeken, maar mocht je er nog niet bekend mee zijn: een korte spoedcursus.

Wat zijn edelgistvlokken?

Wanneer je voor het eerst kennismaakt met edelgistvlokken, snap je de hectiek eromheen misschien niet helemaal. En we geven toe: die vlokken zien er niet bijster spannend uit. De vorm doet zelfs een beetje denken aan vissenvoer.

En het productieproces klinkt net zomin lekker: edelgistvlokken zijn gemaakt van een eencellige schimmel. Het is een bijproduct van de productie van suiker uit riet of bieten. Vervolgens wordt deze verhit, gedroogd en vermalen tot wat wij beter kennen als edelgistvlokken.

Vegan alternatief voor kaas

Een plantaardig strooisel dus, met een kaasachtige en nootachtige smaak. Het is zoutig en wij vinden het een beetje vergelijkbaar met de smaak van kaas-ui. Helaas, een eetlepel edelgistvlokken in je mond gaat niet hetzelfde effect hebben als een blokje kaas van de kaasboer.

Maar in combinatie met veel recepten zou het je kaas-craving best eens kunnen bevredigen. Je kunt er alle kanten mee op. Direct gebruiken als vervanger van parmezaan over pasta. Of je maakt er veganistische pesto of plantaardige kaassauzen mee. Gooi het over popcorn, belegde broodjes en soepen... Slechts een paar ideeën, hè? Want met deze opties nog vele andere.

Zijn edelgistvlokken gezond?

Een leuke bonus is de goede voedingswaarde. Edelgist is een complete eiwitbron met alle negen essentiële aminozuren. Een eetlepel bevat al gauw twee gram eiwit. Een eenvoudige manier dus, om extra plantaardig eiwit aan je maaltijd toe te voegen.

Daarbovenop is edelgist een natuurlijke bron van B-vitamines. En tijdens de productie worden vaak nog extra hoeveelheden toegevoegd. Zoals vitamine B12. Daarnaast levert het een flinke dosis aan spoormineralen, zoals zink. Deze zijn betrokken bij groei, metabolisme en verhogen de immuniteit. Een goede zaak dus.

Zelfs de meest toegewijde vleeseters kunnen de hartige vlokken waarderen. Dus waar wacht je nog op? Op naar de natuurwinkel en in huis halen dat spul. Met dit vegan kaaspoeder is het eindeloos experimenteren geblazen. Ben je geen fan en op zoek naar andere alternatieven voor kaas? Dit zijn onze favoriete kaasvervangers op een rij.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat