Huh?! Je moet dus géén wijn drinken bij kaasfondue

Blijkbaar doen we het al die tijd al helemaal verkeerd.

thee drinken bij kaasfondue
margouillatphotosGetty Images

De temperatuur is gezakt en de fonduepan is inmiddels van zolder gehaald. Tijd voor ongegeneerd dippen in smeuïge gesmolten kaas. Die fondue-avonden komen we met wat gemak door, zeker met een koud biertje of goed glas wijn. Maar er doen verhalen de ronde dat je bepaalde dranken maar beter niet kunt drinken wanneer het weer fonduen geblazen is. Hè? Moeten we ons wijntje bij de fondue laten staan?

De kaasbaby

Volgens een Zwitserse legende gaan koude dranken en kaasfondue niet goed samen. Sterker nog, de combinatie wordt zelfs fataal genoemd. Het vet zorgt ervoor dat alcohol moeilijker afbreekbaar wordt.

De kaas zou door de gekoelde drank stollen in je maag en transformeren tot een harde kaasbal. Het gevolg is dat je darmen geblokkeerd worden en je achterblijft met een heuse kaasbaby. Klinkt best schattig, maar echt lekker is het niet.

Zwitsers kaasdebat

Dus zorgen kaas en wijn voor venijn? Daarbij ontstond bij ons lichte paniek. Gelukkig hoorde een groep onderzoekers uit Zwitserland onze gebeden en onderzochten ze deze cruciale vraag. Volgens een deel van hen zou een droge, witte wijn - zoals een Riesling - perfect zijn om de stevige maaltijd te begeleiden. Andere onderzoekers stonden erop dat de spijsvertering wordt verbeterd met hete thee.

Artikel gaat verder onder de video.

Even tussendoor: waarom zitten er gaten in kaas?


Toch thee drinken bij kaasfondue?

Maar het resultaat van het kaasonderzoek is teleurstellend: wijn vertraagt de spijsvertering inderdaad. Bij mensen die thee drinken, duurt het ongeveer zes uur voordat de maag leeg is, terwijl dit bij alcohol negen uur duurt.

Zelfs enkele dagen na het fondue-diner was er bij een deelnemer die wijn dronk nog een spoor van de kaasbaby te vinden in de maag. Zij die aan de thee zaten, hadden dat probleem niet. De warme thee zorgt voor een makkelijkere vertering en een minder opgeblazen gevoel.

Kaasfondue-wijnen

Hè, is dat even flink balen. Alhoewel, alcohol en kaas mogen dan geen gouden combi zijn, als het aan de Zwitserse onderzoekers ligt staat er tijdens de volgende fondue-partij gewoon weer wijn op tafel. En wij zouden geen ware kaaskoppen zijn als we niet rustig ja knikken.

Want tot er een goede oplossing is gevonden voor het probleem, nemen we die kaasbaby voor lief en nippen we rustig door. Onze huisvinoloog Evelijn van Heuven heeft daarvoor een lijst kaasfondue-wijnen die in ieder geval goed smaken.

De gouden tip tegen kaasbaby's

Én: één tip hebben we wel om die gigantische homp kaas in je maag voor te zijn: serveer de wijn niet al te koud en drink hete thee tussen de glazen wijn en het kaasdippen door. Want kaas en wijn mag dan wel voor venijn zorgen, wat buikpijn na afloop hoort er ook gewoon een beetje bij, niet?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat