Eindelijk ontrafeld! 5 verklaringen voor vreetbuien

Geef evolutie maar de schuld.

verklaringen-vreetbuien
Scott GrummettGetty Images

Je bent heus niet zwak als je zo nu en dan toegeeft aan een vreetbui. Geef de evolutie de schuld. Onze collega's van Men's Health ontdekten vijf verklaringen waarom het kan gebeuren.

Hersenbrandstof

Doordat onze voorouders zich flink tegoed deden aan suikers, zijn onze hersenen steeds groter geworden. Die impuls, om zo veel mogelijk energierijke voeding tot ons te nemen, is dus al heel oud. Als je koolhydraten eet, reageren je hersenen daar meer op dan bij welke andere macro dan ook. Daarom is brood ook zo moeilijk te weerstaan, om maar een voorbeeld te noemen.

Blije herinneringen

Die zin-in-iets-lekkers ontstaat in het beloningscentrum van je hersenen, níet in het hongergedeelte. Als je dingen doet die cruciaal zijn om te overleven, zoals eten, geven je hersenen een signaal af waar je een goed gevoel van krijgt. Als je een Big Mac-menu verorbert, wordt de afgifte van dopamine gestimuleerd. Dat geeft een fijn gevoel. Je brein herinnert zich de link tussen het Big Mac-menu en geluk en moedigt je daarom aan om er nog eens een te eten.

Waarschuwing

Gewoontes veranderen is niet makkelijk, zeker niet als je bepaald gedrag associeert met een positief gevoel. Het voedsel zelf hoeft niet verslavend te zijn, de afgifte van dopamine is dat vaak wel. Uit onderzoek uit het tijdschrift Nutrition Review blijkt dat ‘omgevingsfactoren’ en ‘zintuiglijke, metabolische, hormonale en neurale verbindingen’ gezamenlijk snaaigedrag bij jou uitlokken. Met andere woorden: je hersenen en omgeving spannen zich tegen je samen. Logisch dus, dat ouders kinderen bij junkfoodreclames uit de buurt willen houden.

Houd je in

De meeste onderzoeken naar vreetbuien leggen de focus op hoe je ze kunt onderdrukken als ze de kop opsteken. Conclusie: denk vijf minuten na voor je je vergrijpt aan de koektrommel of wandel een stukje. De snaaiaanval verdwijnt dan hopelijk. Mindfulness wordt steeds populairder in de strijd tegen vreetbuien. Maak elke dag wat tijd vrij om je hoofd leeg te maken en je bent vervolgens beter in staat om de snoepautomaat op kantoor of die pizza na de vrijmibo te weerstaan.

Bloedsuikers

Door te zorgen dat je gezond en voldoende eet, blijven je bloedsuikerspiegel en energieniveau stabieler. Daarmee houd je honger op afstand. Heb je altijd moeite om niet te snaaien? Houd een eetdagboek bij. Schrijf op wat je eet en wanneer, maar ook wat je snaait en wanneer. Kijk of je een patroon kunt ontdekken. O ja, en scherpe smaken (zoals die van citroensap of Listerine) houden vreetbuien op afstand. Dus weet je je echt geen raad meer, spoel dan je mond. Of poets je tanden.

Bronnen: Men's Health

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat