Zwammen! De meestvoorkomende paddestoelen voor in je herfstrecept

Een goede zwam stelt niet teleur. Dit zijn de meestvoorkomende op 'n rij.

soorten paddenstoelen
Luxy ImagesGetty Images

Joe-hoe, met die kou en regen kunnen we niet 't langer ontkennen: herfst is hier. Maar het goede nieuws van alles: we worden weer overspoeld met paddestoelrecepten. Hoera! En voor je meteen grijpt naar de champignon in 't schap: kijk eens verder. De zwam heeft meer in petto.

Shiitake

Een bekende. De shiitake-paddestoel wordt geprezen gerechten om z'n hartige, intense smaak. Hij is nootachtig, vlezig... en doet 't goed met zo ongeveer alles. En dan hebben we het nog niet eens over de gezondheidsvoordelen ervan. Zo gaan er geruchten dat-ie de gezondheid van het hart ondersteunt en de immuniteit verhoogt. De shiitake wordt vooral veel gebruikt in Aziatische gerechten.

Shiitake Still Life
Enrique Díaz / 7ceroGetty Images

Oesterzwam

De op één na meest gegeten paddestoel ter wereld. En dat is niet voor niets: de oesterzwam is rijk aan eiwitten en bevat weinig koolhydraten en vet. De zwammen worden wel engelenvleugels genoemd. De zachte, zoete smaak maakt hem toegankelijk en makkelijk om mee te koken. En dankzij de vlezige en sponsachtige textuur is het een goede optie als vleesvervanger voor de vega's onder ons.

Oyster mushroom (pleurotus ostreatus)
seraficusGetty Images

Morilles

Deze opvallende zwam heeft een donkere dop die qua tekening op honinggraat lijkt. Ze zijn hartig van smaak en taai van textuur. Een populaire in de Franse keuken, met vlees en gevogelte of als pastavulling. Een grote umamibom.

Group of Morilles Jaunes growing in green grass
gui00878Getty Images

Champignons

Als we dan toch bezig zijn: deze is immers de meest gegeten van allemaal. De witte champignon is eigenlijk een onrijpe variant. Hierdoor is-ie mild van smaak en daardoor veelzijdig in gebruik. Rauw, gekookt, in soepen, stoofschotels en op pizza: noem maar op, de champignon kan 't.

Directly Above View Of Fresh Mushrooms On Wooden Table
Igor Golovniov / EyeEmGetty Images

Portobello

Portobellopaddestoelen zijn van dezelfde soort als champignons, alleen dan in een latere levensfase. Simpel gezegd: het zijn champignons, maar dan een stukje ouder. Daarom is-ie groter en breder, en veel rijker van smaak. Door z'n grote hoed is de portobello perfect om te vullen. We geven je een hint: kaas.

Three Portobello Mushrooms Cooking
Robert LowdonGetty Images

Kastanjechampignon

Het broertje van de witte champignon. Hij is lichtbruin en heeft een beige hoed in plaats van een witte. En hij is duurder. Maar waarom eigenlijk? Het verschil zit hem in de smaak: de kastanjechampignon bevat minder vocht, waardoor hij een vollere, nootachtige smaak heeft dan zijn witte tegenhanger. Ook slinkt-ie minder tijdens het koken: dat klinkt als meer waar voor je geld.

Chestnut mushrooms on plate
Bartosz LuczakGetty Images

Enoki

Te herkennen aan de lange dunne steeltjes en witte kleur. Vanwege de knapperigheid doen enoki het goed in soepen. Vooral in Aziatische ramen of wokgerechten zijn ze favoriet.

White and Brown Mushrooms
Carrie Anne CastilloGetty Images

Eekhoorntjesbrood

De koning der paddestoelen. Omdat-ie behoort tot de meest gewilde eetbare paddestoelen voor culinair gebruik. De smaak is mild, nootachtig en de textuur is romig en zacht. Eekhoorntjesbrood is multi-inzetbaar: je kunt er kaasfondue mee op smaak brengen en 't gebruiken als gehaktvervanger in pasta bolognese. Of gewoon gebakken in boter door de risotto. We geven je maar wat ideeën, hè?

Boletus edulis mushroom on cutting board
MatayaGetty Images

Cantharellen

De eetbare cantharellen worden ook wel hanenkammen genoemd, vanwege de opstaande rand en geeloranje kleur. En die bijnaam vinden we veel leuker, dus we noemen 'm voor 't gemak even zo. De hanenkam is licht peperig van smaak en super, maar dan ook su-per voedzaam. Vitamine D, vezels, ijzer, kalium, zink, eiwit, etcetera: de hanenkam heeft 't allemaal.

Hij is lekker op bruschetta, door roomsauzen, in combinatie met ei, gefrituurd of met een beetje parmezaan erop. Maar simpel met een goede klont roomboter en wat fijngehakte peterselie vinden wij het ook dikke prima.

In tegenstelling tot de meeste eetbare paddestoelen kun je 'm niet gedroogd bewaren. Maar vers en ingevroren blijft de zwam verrassend lang goed.

Raw uncooked Chanterelles mushrooms
Natasha BreenGetty Images

Truffel

Misschien wel de meest geliefde in het rijtje. En ook meteen de duurste. Die hoge prijs komt doordat de zwammensoort ondergronds, enkel in het wild en op zeer specifieke plekken groeit. We hebben dus te maken met een zeldzame. Ook kost het zoekproces aardig wat werk: truffels worden opgespoord met behulp van honden. De smaak en geur van truffel kennen we allemaal: intens en bedwelmend. Je kunt er niet omheen. Maar oh, wat zijn we er dol op.

Italian truffles
anzelettiGetty Images
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat