Schimmel op je voedsel? Wat je nog kunt eten of beter kunt weggooien

Je zult zien dat weggooien helemaal niet altijd nodig is.

schimmel-voedsel-eten-weggooien
Claudia TotirGetty Images

Gooi jij beschimmeld voedsel ook altijd weg? Dat is helemaal niet altijd nodig. Voedsel wat hier en daar wat beurse plekjes heeft, kun je in sommige gevallen nog best eten. Oké, eten dat bedolven is onder een rottende, groene laag is natuurlijk geen optie. Maar in het kader van: voedselverspilling is er om tegengegaan te worden, presenteren we je wat je gewoon nog kunt eten als je de schimmel wegsnijdt én welk voedsel je linea recta moet weggooien.

Wegsnijden

Gedroogde worst

Bijvoorbeeld salami en ham. Het is normaal dat voedsel zoals dit soms schimmel op het oppervlak heeft. Het wordt namelijk op kamertemperatuur wordt bewaard. Je kunt hierbij gewoon de plekjes wegsnijden.

Harde kaas

Bij harde kazen zoals parmezaan en Grana Padano, groeit de schimmel alléén aan de buitenkant en dringt hij niet door tot onder het oppervlak. Door de plek ruim – zo'n 2,5 cm – weg te snijden, kun je het product prima eten. Zorg er wel voor dat het mes dat je gebruikt niet in contact komt met de schimmel en bewaar de kaas vervolgens in een nieuw stuk folie. Daarmee voorkom je nieuwe besmetting via de oude verpakking.

Kazen die worden gemaakt met schimmel

Sommige kazen, zoals gorgonzola en roquefort, worden gemaakt met behulp van schimmel. Wanneer zo'n kaas als dit, waarbij schimmel is opgenomen in het productieproces, bedorven plekjes bevat, is het veilig om deze te eten. Snij in dit geval ook 2,5 cm om de plek heen.

Harde groenten en fruit

Hoewel we niet adviseren om zacht fruit en groenten te eten dat beschimmeld is, zijn de stevige varianten vaak nog best het proberen waard. Deze hebben een relatief laag vochtgehalte, waardoor de schimmel niet diep onder het ondervlak kan doordringen. Snij ten minste een centimeter om de schimmel heen en je zit veilig. Kleine plekjes kun je vaak gewoon wegschillen.

Groenten en fruit dat een beetje overrijp is, zoals rimpelige appels en licht papperige aardbeien, kun je ook prima gebruiken bij het maken van smoothies of cakes.

Weggooien

Zachte kaas

Jammer genoeg geldt het wegsnijdverhaal niet voor álle kazen. Wanneer schimmel die niet in het productieproces is opgenomen, op zachte kazen verschijnt, wordt het aanbevolen om deze direct weg te gooien. Bijvoorbeeld bij brie en camembert.

Voedsel met een hoog vochtgehalte

Het is gemakkelijk voor schimmels om onder het oppervlak van voedingsmiddelen met een hoog vochtgehalte te groeien. Het gevaar is dat er onzichtbare bacteriën in groeien die je niet direct ziet. Hierdoor zijn deze producten gevaarlijker om te eten. Voedingsmiddelen met een hoog vochtgehalte zijn vleeswaren, gekookte granen en pasta, yoghurt en tot slot: kliekjes. We weten het, niets is verleidelijker dan een bak pasta in de koelkast. Vooral als je geen zin hebt om te koken. Maar kliekjes kun je het beste binnen twee dagen opeten, daarna: in de prullenbak ermee.

Brood en gebak

Vanwege de luchtige aard van brood, kunnen schimmels zich razendsnel verspreiden in die zachte dingen. Een veelvoorkomende schimmel die op brood groeit kan zelfs dodelijke infecties veroorzaken. Weggooien dus.

Zacht fruit en groenten

Hoewel schimmel veilig kan worden verwijderd van hard fruit en groenten, is deze tactiek helaas niet van toepassing op de zachte versies, vanwege het hoge vochtgehalte van het voedsel. Voorbeelden hiervan zijn perziken en tomaten. De schimmel dringt hier snel door tot onder het oppervlakte. Hasta la bye bye, zeggen we dan.

Noten en peulvruchten

Het risico op schimmel is hoger bij voedingsmiddelen die zijn gemaakt zonder conserveermiddelen. Voorbeelden hiervan zijn noten, peulvruchten en notenpasta's zoals pindakaas. Met verpakking en al weggooien. Ook als niet alle noten beschimmeld zijn.

Compote, jam en appelmoes

Zondagochtend: tijd voor verse croissants met jam. Net balen als je je jampot aantreft met bedorven plekjes erin. Gewoon eraf schrapen en de kust is veilig, toch? Denk daar nog maar een keer over na. Helaas geldt ook hier dat schimmels kunnen doordringen tot diep onder het oppervlak. Bah. Dat wordt een retourtje supermarkt voor jou.

Bron: Insider.com, Independent.co.uk

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat