Bakpoeder, bakingsoda en wijnsteenbakpoeder: wat is het verschil nou eigenlijk?

Gebruik jij die witte poeders ook altijd maar door elkaar? 't Ene is het andere dus niet.

baking-soda-bakpoeder-wijnsteenbakpoeder
Michelle Arnold / EyeEmGetty Images

Bakingsoda, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder zijn alledrie rijsmiddelen. Voeg ze vóór het koken toe aan je recept en je baksels zullen geheid de lucht in vliegen. Oké, niet letterlijk. Maar rijzen zullen ze wel. Verwarrend is het wel, al die verschillende soorten. Dit is wat je moet weten over die mysterieuze, witte poeders, zodat je ze nooit meer door elkaar haalt.

Bakingsoda

Bakingsoda wordt ook wel zuiveringszout genoemd. Voordat het magie kan verrichten, heeft het de combinatie met warmte en zuur nodig. Anders werkt 't spul niet optimaal. Verenigd met een zuur ingrediënt zoals karnemelk, azijn of citroensap, ontstaat er een chemische reactie van kleine gasbelletjes die uitzetten bij oventemperaturen. Hierdoor zal je baksel rijzen en wordt het luchtig.

Goed om te weten: de chemische reactie begint meteen zodra het zuiveringszout gemengd wordt met het zure ingrediënt. Het beslag moet daarom meteen gebakken worden en kan niet worden bewaard. Let er op dat je niet te veel van het poeder toevoegt. Dit zorgt namelijk voor een bittere zeepsmaak. Zit je nou nét niet op te wachten als je je verheugt op een zoete cake.

Een leuke bijkomstigheid is dat zuiveringszout zijn naam eer aandoet, want het werkt écht zuiverend. Strooi wat op een vochtig doekje en gebruik het om vet, zeepresten en vuil te verwijderen. Ook je aangekoekte pannen krijg je er mee schoon. Je kunt zuiveringszout vinden bij de toko, drogisterij en tegenwoordig ook in grotere supermarkten.

Bakpoeder

In tegenstelling tot bakingsoda is bakpoeder een volledig rijsmiddel: het bevat zowel rijsmiddel als zuur. Alles in één, dus je hoeft geen zuur ingrediënt meer aan het beslag toe te voegen. Je zou kunnen zeggen dat bakpoeder eigenlijk de luie versie van bakingsoda is. Het kant-en-klare rijsmiddel doet zijn werk wanneer het in contact komt met vocht en warmte. Bakpoeder is in vrijwel elke supermarkt wel te koop.

Wijnsteenbakpoeder

Nummero drie in het rijtje is wijnsteenbakpoeder: een combinatie van bakingsoda en wijnsteen. Het poeder is multi-inzetbaar. Het zorgt voor volume in je baksel en je gebruikt het om te voorkomen dat je slagroom instort. Ook wordt het gebruikt om opgeklopte eiwitten voor meringue te stabiliseren. Bij het bakken betekent dit kilometers hoog schuim wat zo ongeveer van de bakplaat zweeft.

Daarnaast gaat het verkleuring van groenten tijdens het koken tegen en versterken ze de werking van antioxidanten. En als je dacht dat het daarbij bleef, dan heb je het mis: net als bakingsoda is het bijzondere poeder een effectieve huishoudreiniger. Het is te koop in de meeste natuurwinkels of in sommige toko's.

Bakpoeder, bakingsoda en wijnsteenbakpoeder vervangen?

Bezig met een bakrecept waarbij één van de poeders nodig is, maar heb je 't niet in huis? Je kunt bakpoeder, bakingsoda en wijnsteenbakpoeder in veel gevallen door elkaar vervangen. Het eindresultaat kan in sommige gevallen wel nét iets anders uitpakken. Je doet het zo:

  • Eén theelepel bakingsoda vervang je door 3 tl bakpoeder. Het zure ingrediënt (zoals citroenrasp of azijn) kun je eventueel weglaten.
  • Eén theelepel bakpoeder vervang je door 1/3 theelepel bakingsoda. Vergeet bij bakingsoda niet om een zuur ingrediënt toe te voegen.
  • Eén theelepel wijnsteenbakpoeder vervang je door 1/3 theelepel bakingsoda of 1 theelepel bakpoeder. Dit geldt natuurlijk niet wanneer je het wilt gebruiken als schoonmaakmiddel.
    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Wist je dat