Biefstukzwam: is dit dan hét geheim voor een plantaardig stuk bief?

Een natuurlijk alternatief dat je niet in de supermarkt vindt.

biefstukzwam-plantaardige-biefstuk
PicturePartnersGetty Images

Een paar weken terug bewees McDonald’s dat het hartstikke mogelijk is om plantaardige vervangers voor kipnuggets te maken die niet onderdoen voor de dierlijke versie. Maar het maken van een plantaardige steak, dat is een hele andere uitdaging. Toch vind je een veganistische variant gewoon in moedertje natuur. Met genoegen stellen we je voor aan: de biefstukzwam. Ken jij 'm al?

Vlezige paddestoel

We lopen een beetje achter, want de biefstukzwam is al in 2017 bekroond tot paddestoel van het jaar. Bij restaurant Beulings belandde hij pas recent voor de eerste keer op ons bord. Genoeg reden om de zwam wat extra roem te geven. De zwam groeit vooral op eiken, soms op kastanjes. In de maanden juni tot november. Als een rode tong groeit hij uit een boomstam. En snij je hem door, dan tref je iets aan dat verdacht veel op de biefstuk lijkt.

Aan de textuur ligt het in ieder geval niet: het vlees is dooraderd, rood en sappig. En als je er een mes doorheen haalt, bloedt hij als een rund. Verrek, dat komt veel overeen met de echte versie. En de smaak dan? Die is lichtzuur en niet iedereen is fan. De een vind de zwam lekker als hij in dunne reepjes gebakken of gegrild wordt. De ander vindt de smaak onaangenaam en ziet hem liever in de natuur, in plaats van voorgeschoteld op een bord. Helaas heeft de zwam geen enkele overeenkomst met de smaak van biefstuk. Maar dat betekent niet dat hij zich niet prima leent voor gebruik in de keuken.

Culinair gebruik

Benieuwd of jij ‘m lekker vindt? De biefstukzwam kan rauw gegeten worden met een vinaigrette of in een frisse, groene salade. Om de zure smaak eruit te halen kun je de zwam eerst een aantal uur weken in melk. Of je maakt juist gebruik maken van de zure smaak. Hij leent zich goed voor romige gerechten en samen met andere paddestoelen. Let wel op de portiegrootte: vanwege een hoog gehalte aan tannine is de paddestoel minder goed verteerbaar.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat