Wow! Dít is hoeveel soorten basilicum er dus zijn

Heel eerlijk? Dit wisten wij ook niet.

Hoeveel soorten basilicum
PovareshkaGetty Images

Basilicum komt van 'basileus' wat in het Grieks 'koninklijk' betekent. Wat ons betreft had het ook best 'goddelijk' mogen zijn, want wij zijn fan. Wat we alleen niet wisten, is dat er zo'n zestig soorten basilicum zijn. Door die weer met elkaar te kruisen zijn er meer dan 160 variëteiten. Van paarse basilicum tot heilige Thaise basilicum. We helpen je door de bomen in het basilicumbos.

Vader der soorten basilicum

De basilicum die meestal bedoeld wordt als het over 'basilicum' voor consumptie gaat, is 'Ocimum basilicum' - kijk daar kun je mee aankomen - Het is zo'n beetje de vader van alle basilicumsoorten die eetbaar zijn.

Pesto en reuzen

Een manier om overzicht te scheppen in het basilicumaanbod, is door af te gaan op de grootte van het blad. Wist je dat er basilicum bestaat met blad groter dan je hand? De donkergroene bladen van basilicum 'Mammoth' zijn door die grootte perfect om te vullen of als salade te eten. De 'Napolitano' is een ander soort groot geschapen basilicum. Zeer geliefd omdat 'ie perfect is voor pesto, net als basilicum 'Genovese'. Deze laatste vind je meestal in de supermarkt waar het typerende sterke aroma ons tot aankoop verleidt.

Op z’n Grieks

Een van de bekendere kleine basilicumsoorten is de 'Griekse' of 'struikbasilicum'; een bolvormige plant met blad van zo'n een tot twee centimeter. Deze is net zo lekker als z'n grote broers, maar kan beter tegen de kou. Doe er je voordeel mee in je Hollandse kruidentuin.

Paarse basilicum

Dan kun je ook nog afgaan op kruidigheid en kleur. Heb je al eens paarse of rode basilicum geproefd of de 'Ararat', die groen is met paarse nerven? Soorten die bekend staan om een specifieke smaak en aroma, zijn bijvoorbeeld citroen- en kaneelbasilicum met spannende namen als 'Sweet Dani' en 'Mrs Burns'. En dan moet de meest bijzondere basilicum in dit rijtje nog komen.

Heilige basilicum

Als je in Azië basilicum krijgt, is dat vaak 'holy basil', ook wel 'zoete of Thaise basilicum' of 'tulsi'. Heilige basilicum kan zowel groen als roodpaars kleuren en smaakt naar munt, kruidnagel en anijs. De zaden van de zoete basilicum vind je overigens vaak in Oosterse toetjes, zoals 'Falooda' of 'Basil seed drink' en zien eruit als chiazaad. Binnen het hindoeïsme en de ayurveda is holy basil onderdeel van rituelen en geneeskunst. Volgens deze leer beschermt heilige basilicum namelijk tegen zo’n beetje alles waar je als sterveling last van kunt hebben.

De stressverlagende en rustgevende werking zou in ieder geval voor alle soorten basilicum gelden. We kunnen ons er iets bij voorstellen als je die heerlijke geur een paar keer heel diep inademt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat