Hé zoetekauw! Dit mythische ingrediënt móet je kennen

Alle bakfans en zoetekauwen verzamelen!

Malted milk: mout en melkpoeder
Yulia LisitsaGetty Images

Als ervaren zoetekauw heb je vast al van 'malted milkpowder' gehoord? In Azië en Amerika zijn generaties opgegroeid met het zoete, voedzame poeder. Mede dankzij Christina - Milkbar - Tosi is de nostalgische smaak opnieuw een hit die opduikt in taarten en koffie. Maar wat is het eigenlijk precies? En waarom denken wij dat jij dat weten wil?

Mout en melkpoeder

In het Nederlands hebben we het dus over mout en melkpoeder. Dat klinkt al bekender, want mout, zit dat niet in bier? Klopt, ontkiemd, gedroogd en vervolgens fijngemalen graan - meestal gerst - is een belangrijke smaakmaker in bier én in brood. De enzymen die bij het kiemen van graan ontstaan, maken suiker van zetmeel en suiker is lekker.

Horlick’s powerfood

Hoe kwam het tot het beroemde huwelijk tussen mout en melk? William Horlick maakte malted milk groot. Hij bracht het in 1887 als babyvoeding op de Amerikaans markt. Het werd een groot succes en niet alleen bij baby’s. Iets van de mythische status moet te maken hebben met ontdekkingsreizigers, die het houdbare en voedzame goedje meenamen op hun expedities. Mocht je je ooit eens hebben afgevraagd hoe de Horlick-bergen op Antarctica aan hun naam komen?

Milkshakes, ijs en maltesers

De bijzondere smaak van malted milk - denk boter, toast en noten - wordt snel op meer plekken opgepikt. Sodashops gaan malted ijs, milkshakes en chocoladedranken verkopen. Waar blijft malt in Nederland? Zonder het te weten ben je misschien al verslaafd. Of tik jij niet bij ieder bioscoopje een zak Maltesers weg?

Beter bakken

Gemoute melkpoeder geeft een diepe smaak en goede structuur aan cake en koek. Thuis kun je aan de slag met Ovomaltine, maar daar is cacao aan toegevoegd. 'Puur' is gemoute melkpoeder in Nederland niet zo voorhanden. Maak het zelf door los melk- en moutpoeder te kopen en met elkaar te mengen.

Nu kun je er je eigen baksels mee upgraden. Of net al Eric Clapton in zijn liedje 'Malted Milk' je blues ermee wegdrinken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat