Mening

Alles over de Libanese labneh én hoe je het gemakkelijk zelf maakt

Labneh is een smeuïge yoghurtdip die over is komen waaien uit het Midden-Oosten. Behalve dat labneh goed smaakt, biedt het veel gezondheidsvoordelen en je kunt het heel makkelijk zelf maken.

labneh
Yana Margulis RubinGetty Images

Labneh is met wat olijfolie en een snuf za’atar lekker om je warme pita in te dopen of om te eten met groenten. Behalve dat labneh goed smaakt, biedt het veel gezondheidsvoordelen en is het ook nog eens supermakkelijk om zelf te maken. Klinkt goed, nietwaar?

Gezondheidsvoordelen van labneh

Labneh is laag in calorieën en een goede bron van eiwitten. Ook wordt het beschouwd als probiotisch voedsel. Even je geheugen opfrissen: probiotica zijn goede bacteriën die je immuunsysteem versterken, je darmflora in balans brengen én de spijsvertering een stimuleren. Labneh zorgt dus voor één groot feest daarbinnen.

Hoe maak je het zelf?

Het maken van labneh stelt geen fluit voor. Je maakt het simpelweg door yoghurt uit te laten lekken tot het zijn vloeistof verliest. Voor het basisrecept is het enige wat je nodig hebt verse yoghurt, een beetje zout en wat olijfolie. Verder heb je een schone theedoek, een schaal en een zeef nodig. Meer niet.

Verschil met hangop

Romige labneh doet denken aan hangop. Beide worden gemaakt door yoghurt uit te laten lekken. Het verschil is dat er voor labneh zout door de yoghurt wordt geroerd, terwijl hangop juist zoet wordt gemaakt met suiker. We eten hangop vervolgens als toetje met bijvoorbeeld fruit.

Labneh maken

1. Neem de yoghurt en meng hier een paar snuffen zout doorheen.

2. Bekleed je zeef met een theedoek – of nog beter, een kaasdoek –, zet het in een grote kom en giet het yoghurtmengsel hierin.

3. Laat het 24 uur uitlekken en je labneh is klaar.

Je kunt de labneh zo eten met platbrood, groente of lamsvlees. Of nog op smaak brengen met olijfolie, za’atar kruiden of andere specerijen. Garneer met granaatappelpitten, noten en verse munt. Je zelfgemaakte labneh is de perfecte gezonde dip. Probeer ook dit frisse na-zomerrecept met ingemaakte perzik, geroosterde tomaatjes en labneh. Je kunt het maximaal twee weken in de koelkast bewaren (maar hoogstwaarschijnlijk is 't voor die tijd al op).

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat