Yuba: ken jij deze toffe variant van tofu al?

Niet alleen vegans willen hier meer van weten.

Yuba Tofuskin
Getty ImagesGetty Images

In China, Korea en Japan gebruiken ze yuba al eeuwen. Als tofuproduct krijgt het hernieuwde aandacht, nu we steeds vaker kiezen voor een plantaardig dieet of een vegan alternatief voor vlees en vis. Of yuba voor jou nou allang bekend is of juist een nieuwe ontdekking, er is meer dan genoeg reden om 't in het zonnetje te zetten.

Yuba of tofuvel

Ongemerkt heb je yuba vast eens gegeten tijdens een Aziatisch etentje. Als dimsum of in een stir-fry, maar heel bekend is yuba niet. Onterecht, want yuba is tof tofuspul. Met name omdat het eigenlijk een restproduct is, dat ontstaat bij de productie van tofu. Net als bij gewone melk, drijft er ook bij het koken van sojamelk na een tijdje een dik vel op het oppervlak. Vandaar dat yuba ook bekend is als tofuskin, tofublad of bonenvel. Klinkt niet meteen fijn, maar is het zeker wél.

Veelzijdige (vlees)vervanger

De flexibiliteit van de vellen maakt ze ideaal om mee te vouwen en te vullen. Wat denk je van een eiwitrijke yubawrap? Vullen met je favoriete ingrediënten en even stomen. Zin in crispy? Dan bak je de wraps in de koekenpan.

In de vorm van gedroogde 'bean curd sticks' of 'Fu Zhu' is yuba nog spannender. Dit zijn gebundelde yubavellen, in de lengte en hangend over een stok gedroogd. De sticks hebben een chewy textuur waarmee ze ideaal zijn als vleesvervanger.

Het internet komt ook met het idee om de vellen in dunne strepen te snijden en zo als calorie-arme pasta of noodles te gebruiken. Puik plan, want dankzij het absorberend vermogen van yuba, plakt de saus goed.

Yuba kopen

In de toko en online kom je yuba tegen in verse, semi-gedroogde en gedroogde variant. De verse en semi-gedroogde yuba is meer geschikt voor vouwen, vullen en frituren. De gedroogde yubavellen en de sticks zijn heerlijk in soepen en stoofpotten.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat