Perzik vs. nectarine: wat is eigenlijk het verschil?

Zo houd je de steenvruchten uit elkaar.

Peach vs. Nectarine

Veel mensen hebben een voorkeur. De een zegt dat nectarines sappiger zijn, of perziken zoeter - of andersom. De waarheid is dat het grootste verschil zit in de schil. Lees en leer over de perzik versus de nectarine.

Het verschil tussen de perzik en nectarine

Verrassing! De nectarine is eigenlijk een soort perzik, alleen heeft-ie een gladde huid in plaats van een fluweelzachte. Slechts een klein recessief gen weerhoudt 'm ervan een perzik te zijn. Perziken komen van origine uit China en cultiveerden vanuit daar voor de commerciële markt. Nectarines werden gekweekt als hartigere variant en werden beschikbaar voor het grote publiek.

Maakt het uit?

De bijzondere schil van de perzik heeft een beschermende laag dons en wordt vaak verwijderd bij het maken van jam of bij het bakken van taarten, gezien hij stug kan worden bij het verwerken. De schil van een nectarine is wat dunner, en doet het daarom beter in de keuken als je geen zin hebt om de vrucht te schillen.

Verder maakt het helemaal niets uit. In het seizoen - dat van eind lente tot begin herfst loopt - hebben zowel de perzik als de nectarine sappig vruchtvlees met honingzoete smaak. Beide soorten kunnen een vastzittende of loszittende pit hebben. De steenvruchten zijn goed rauw te eten, of je ze nu een salade stopt of uit het vuistje boven de gootsteen eet.

De beste soort kiezen

Voor welke variant je ook gaat, doe in ieder geval de ruiktest bij het uitkiezen: het meest smaakvolle fruit heeft de meest intense, zoete geur. Rijp fruit geeft licht mee als je er zacht op drukt. Zoek naar een lichtroze crèmekleur tot rood-gele schil en vermijd beurse plekken of een groene gloed bij de steel.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat