Wow: zóveel bacteriën bevat een appel

Maar dat is lang zo slecht nog niet.

appel-100-miljoen-bacterien
Heiko Jagusch / EyeEm

Uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Frontiers of Microbiology, blijkt dat een gemiddelde appel zo’n 100 miljoen bacteriën bevat. Tja, toen we dat voor het eerst lazen, moesten ook wij wel even slikken. Maar wat blijkt? Het is lang zo slecht nog niet.

Die berg bacteriën is namelijk erg goed voor je darmen. Ze dragen bij aan een beter immuunsysteem en versterken de darmflora. Hoe meer verschillende bacteriën in je darmen terechtkomen, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt. Een goede zaak dus.

Verschil moet er wezen

De hoeveelheid bacteriën hangt wel af van de manier waarop je appels gekweekt zijn. Wie het écht goed wil doen, kan beter kiezen voor de biologische appel. Op deze variant blijken de bacteriën namelijk diverser en uitgebalanceerder te zijn dan op de ‘normale’ appel. En dat zou betekenen dat er ook meer ‘goede’ bacteriën te vinden zijn. Daar worden onze darmen blij van.

Ook is uit het onderzoek gebleken dat biologische appels melkzuurbacteriën bevatten en gewone appels niet. Deze vinden we normaal gesproken in yoghurt en probiotica. Dankzij de melkzuurbacteriën vermenigvuldigen de slechte bacteriën zich minder snel.

Er werden slechte, ziekteverwekkende bacteriën gevonden op de normale appel en niet op de biologische variant. Die laatste heeft dus een streepje voor. En naast dat de biologische appel meer goede bacteriën bevat, is-ie ook nog ’s smaakvoller en beter voor het milieu.

Het klokhuis

Optimaal profiteren van de bacteriën die een biologische appel te bieden heeft? Dan zou je eigenlijk de volledige appel moeten opeten. In het klokhuis leven de meeste bacteriën en als je deze laat liggen, daalt het totaalaantal bacteriën tot tien miljoen. De pit kun je beter niet eten, vanwege de gifstoffen die erin zitten.

Bacterie-labels

Variëteit in bacteriën lijkt dus dé sleutel tot een gezonde darm. In het onderzoek staat dat, als uiteindelijk blijkt dat de verschillende bacteriën op verse producten daadwerkelijk positief bijdragen aan onze gezondheid, het zomaar eens zou kunnen zijn dat de bacteriële samenstelling van producten standaard voedingsinformatie wordt. Best handig om te weten, naast het aantal calorieën, vitamines en mineralen.

Kortom, op naar de fruitboer, inslaan die biologische appels. En vergeet het klokhuis niet mee op te eten. Als het lukt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat