Zelf kruidenmix maken: ras el hanout

Zo maak je het Marokkaanse specerijenmengsel helemaal zelf.

Ras el Hanout (Spice Mix) with Some of the Spices Found In It
FoodcollectionGetty Images

Ras el hanout is een klassiek Marokkaans kruidenmengsel. Het wordt vooral gebruikt in Arabische gerechten, zoals groente tajines en stoofpotten. En hij doet het goed in couscous. Doordat er veel verschillende kruiden in zitten, heeft ras el hanout een warme geur en is het krachtig van smaak. Daarmee zorgt de kruidenmelange voor een giga smaakboost bij ieder gerecht. Op naar de toko? Nee hoor. Je maakt 'm zo zelf uit eigen keukenkast.

Wat is ras el hanout?

De naam vertaalt zich letterlijk als ‘het hoofd van de winkel’. Het wordt gezien als het beste kruidenmengsel dat de handelaar te bieden heeft en kan tot wel dertig verschillende soorten kruiden bevatten. Ras el hanout wordt simpelweg gemaakt van de beste specerijen die Marokkaanse kooplieden in hun winkel hebben liggen op dat moment. Er is daarom niet één juiste manier om ras el hanout te maken.

Om het je makkelijker te maken: dit recept is zo gepiept en alle ingrediënten ervoor heb je waarschijnlijk al in huis. Gebruik de mix om couscous op smaak te brengen, bij het bereiden van kip of vis of voeg het toe aan zelfgemaakte hummus. Je waant jezelf héél even in Marokko. Beloofd.

In de kruidenmix

Voor een flinke voorraad ras el hanout heb je nodig:

  • 2 eetlepels korianderzaadjes
  • 2 eetlepels komijnzaad
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat

    Naast de ingrediënten heb je een bakje nodig, een lepel of garde om alles mee te mengen en een (glazen) potje om het kruidenmengsel in te bewaren.

    Recept voor ras el hanout

    Instructies zijn hier haast niet nodig, want de kruidenmix is klaar in een handomdraai. Verzamel de ingrediënten, meng de kruiden met elkaar et voilà. Doe het kruidenmengsel in een glazen pot en bewaar het op een droge, koele plek, afgezonderd van zonlicht. Makkelijker dan dit gaat het waarschijnlijk niet worden.

      Advertentie - Lees hieronder verder
      Meer van Wist je dat