Luchtig toetje: zo maak je sabayon

Drie ingrediënten en spierkracht is alles wat je nodig hebt.

sabayon zabaglione
fotokrisGetty Images

Ken je dat tikkende geluid in de verte dat je laat op de avond weleens hoort in een Italiaans restaurant? Dat is de chef, die zich in de keuken met een garde uit de naad werkt om voor zijn gasten een van de lekkerste nagerechten ter wereld te maken: een zabaglione. Oftewel een sabayon: een luchtig nagerecht gemaakt van slechts drie ingrediënten. Namelijk eidooiers, alcoholische drank en suiker. Een sabayon ziet er spectaculair uit, maar is eigenlijk heel makkelijk te maken. Keertje proberen thuis?

Wat heb je nodig voor zabaglione?

Voor vier porties sabayon heb je nodig: 4 eidooiers, 3 el kristalsuiker en 100 ml alcohol. Voor een Italiaanse twist gebruik je marsalawijn of prosecco. Wil je op de Spaanse toer, dan pak je de cava of sherry erbij en als je zin hebt in een vleugje Portugal, dan is witte port een aanrader. Zelfs met witte wijn of bier kun je sabayon maken.

Let wel op: als je wat zoetere drank gebruikt, voeg dan minder suiker toe. Likeur gebruiken is niet aan te raden. Naast de ingrediënten heb je een pan nodig, gevuld met een laag kokend water en een metalen kom die precies in de pan valt, maar het kokende water niet raakt. En een garde natuurlijk.

Recept voor sabayon

  1. Zet als eerste mooie glazen klaar met daarin een bol goed vanille-ijs en fruit naar keuze. Een champagneflûte of groot wijnglas staat heel feestelijk. Zet de glazen nog even in de koelkast, zodat je de sabayon direct kunt serveren.
  2. Doe de ingrediënten in de metalen kom en meng deze alvast met de garde door elkaar tot het schuimig is. Dat duurt zo’n vijf minuten. Je kunt hiervoor ook de handmixer gebruiken.
  3. Zet de pan water op het vuur. Zodra het water kookt, zet je het vuur lager zodat het tegen het kookpunt aan blijft.
  4. Zet de kom op de pan met water, zo maak je een bain marie.
  5. Nu komt het op spierkracht aan: klop zo stevig als je kunt met de garde de vloeistof luchtig, totdat je merkt dat deze dikker begint te worden. Dit kan wel een minuut of tien duren. Wordt het echt te zwaar, pak de handmixer er dan weer bij. Als je ziet dat de sabayon gebonden en luchtig is en er af en toe een luchtbel in ontstaat, check dan even of je geen rauw ei meer proeft. Is dat niet het geval, dan is je sabayon klaar.
  6. Schep de sabayon in de glazen met ijs en fruit, maak af met bijvoorbeeld een takje rode besjes aan de rand en een cantuccini-koekje om te dippen en serveer direct.

    Omdat je voor sabayon of zabaglione alleen eidooiers nodig hebt, blijf je met eiwitten zitten. Deze gooi je natuurlijk niet weg. Eiwit kun je heel goed invriezen, of je maakt er meringue van. Op naar het volgende kookavontuur.

    Advertentie - Lees hieronder verder
    Meer van Wist je dat