Saganaki: de beste Griekse kaas-uitvinding ooit

Deze gebakken kaas kun je heel makkelijk zelf maken.

saganaki
JovanaTGetty Images

Een van onze favoriete vakantielanden is Griekenland. Niet alleen omdat het bestaat uit zo’n zesduizend eilanden en je dus zo goed als altijd zon, zee en strand binnen handbereik hebt. Nee, vooral vanwege het lekkere eten. Favoriet bij ons zijn mezze, kleine gerechten die je met je tafelgenoten deelt.

In Griekenland kun je op sommige plekken eten bij de mensen thuis. In de keuken van de bewoner mag je aanwijzen wat je wilt eten. Voor slechts enkele euro’s wordt de tafel volgezet met huisgemaakte klassiekers als tzatziki, gevulde courgettebloemen, dolmades, Griekse salade en saganaki. Dat laatste is een warme, smeuïge, zoute kaas met een krokante goudbruine korst. En raad eens: deze mezze kun je heel makkelijk zelf maken.

Saganaki: hoe maak je dat?

Saganaki heeft zijn naam te danken aan de bakpan waarin het bereid wordt, een sagani. Dat is een kleine bakpan met twee handvatten. De kaas die gebruikt wordt in het oorspronkelijke gerecht heet kefalotyri. Kun je dit niet krijgen, gebruik dan gewoon feta.

Bereiding

 1. Maak als eerste het blok kaas goed droog met keukenpapier.
 2. Doe een flinke laag olijfolie in een koekenpan en laat dit warm worden.
 3. Paneer het blok kaas met bloem.
 4. Bak de kaas in de olie aan beide kanten, tot hij een goudbruin korstje heeft.
 5. Serveer de saganaki direct met vers gesnipperde peterselie, partjes citroen en peper.

  Saganaki combineren

  Saganaki kun je als los gerecht eten, of als deel van een tafel vol mezze, zoals hierboven genoemd. Doe je écht even Grieks, dan schenk je er een glas ouzo bij in. Neem een hap, sluit je ogen en het is alsof je in Griekenland bent. Reisje boeken dan maar?

  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Wist je dat