Dit is de oorzaak van een brainfreeze

Misschien ben jij er zelfs extra gevoelig voor.

Dit is de oorzaak van een brainfreeze
Maciej Toporowicz, NYCGetty Images

Dankzij onze gulzige aard - die in het bijzonder geldt voor roomijs, waterijs en milkshakes – hebben we de nodige ervaring met de brainfreeze. Maar hoe ontstaat zo’n brainfreeze en is het eigenlijk slecht voor je?

Brainfreeze

Wetenschappers zijn het, zoals wel vaker, niet helemaal eens wat nu precies de pijn veroorzaakt. De naam werkt ook verwarrend; je brein bevriest niet echt en onze hersenen hebben zelf helemaal geen pijnreceptoren.

De oorzaak

Hoe die ijshoofdpijn dan toch ontstaat? Een veelgehoorde theorie zegt dat de brainfreeze optreedt wanneer een koude substantie via je mond in contact komt met de ‘drielingzenuw’. Die zenuw verbindt de mondholte met de hersenstam. Wanneer iets extreem kouds in de buurt van de hersenen komt, krijgen de bloedvaten dichtbij je hersenpan een seintje en vernauwen zich. Door te vernauwen pompt er snel warm bloed naar de kostbare hersenen en komen ze niet in de kou te staan.

Of de pijn nu ontstaat door het contact met de drielingzenuw of door het vernauwen van de bloedvaten is nog even de vraag.

Voorkomen en genezen

De brainfreeze is, ondanks de pijn, onschuldig en duurt nooit langer dan een paar seconden. Heb je snel last van hoofdpijn of heb je migraine? Dan heb je een grotere kans op een brainfreeze en zijn de symptomen heviger. Voorkomen gaat het beste door – inkopper – langzaam te eten en drinken. Heb je ‘m toch te pakken, zorg dan voor ‘verwarming’ van je gehemelte door warme lucht in te ademen, warm water te drinken of je tong ertegen te duwen.

Conclusie? De brainfreeze laat ons koud; wij gaan lekker door met ijsjes eten.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat