Noteren maar: in deze landen kun je veilig kraanwater drinken

En in deze landen kan het dus écht niet.

kraanwater
Catherine Falls CommercialGetty Images

Het is vakantietijd en hoe vaak je ook op reis gaat deze hamvraag zit altijd in je achterhoofd. Want, waar kun je nu wél, en waar kun je niet water uit de kraan drinken? Nu.nl ging op onderzoek uit en maakte een heel handig overzicht waardoor je in mum van tijd door hebt of je op je vakantieadres nu wel of niet veilig kraanwater kunt nuttigen.

Kraanwater yes or no?

De meningen zijn verdeeld over de theorie dat kraanwater overal in Europa veilig is.
Volgens Jan Peter van der Hoek, hoogleraar drinkwatervoorziening aan de TU Delft en directeur innovatie van het Amsterdamse waterbedrijf Waternet, is dat zeker wel het geval. 'De onveiligheid van twintig jaar geleden is er niet meer,' zegt hij in het artikel.

Een chloorsmaak

Dat het water veilig is, betekent vooralsnog niet dat het ook lekker is. In landen als Frankrijk, Spanje en Italië worden bacteriën gedood door gebruik te maken van chloor bij de waterreiniging. Volgens de site van het Nederlandse waterbedrijf Vitens, kun je door chloor zelfs maag- en darmklachten krijgen. Geen wonder dat je ouders vroeger altijd zeiden dat je door het drinken van kraanwater op vakantie weleens diaree zou kunnen krijgen. Van der Hoek ontkent dit echter in het interview met de nieuwssite; het chloor kan niet schadelijk zijn, maar alleen zorgen voor een vieze smaak.

Wist je dat

- Je in Zuid Europese landen het water dus gewoon kunt drinken zonder er ziek van te worden. Alleen de smaak is onprettig, waardoor het kopen van flessen mineraalwater populair is.

- Het water in Engeland troebel is, maar dat niet betekent dat het niet veilig is.

- Het water in de Verenigde Staten en Canada ook met chloor wordt gereinigd, maar ook dat gewoon veilig is om te drinken.

- Je in Azië, Afrika en Zuid-Afrika beter flessen water kunt kopen, omdat er in deze landen niet genoeg kennis is om het water op de juiste - en dus veilige - manier te reinigen.

Bron: Nu.nl

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat