Hoezee! Je hummusverslaving is ook nog 's goed voor het milieu

En dat klinkt ons als muziek in de oren.

Hummus is goed voor het milieu
Beth Galton IncGetty Images

Je zal niet de eerste zijn die het afgelopen jaar een hummusverslaving heeft ontwikkeld. Of je 't nu smeert op een cracker of wortels erin dipt, bijna iedereen lijkt hummus lekker te vinden. En dat kan ook bijna niet anders met alle verschillende smaken die er mogelijk zijn. En naast dat je lievelingsdip gezond is, is-ie ook nog 's goed voor het milieu.

Kikkererwten zijn goed voor het milieu

Het milieuvriendelijke karakter van de gezonde dip zit 'm in de kikkererwten. Deze behoren samen met onder andere linzen en bonen onder de peulvruchten. Anders dan bijvoorbeeld mais, halen deze peulvruchten hun eigen stikstof uit de atmosfeer die ze dan weer terug in de grond stoppen.

Hierdoor is de grond vruchtbaarder en kun je er gemakkelijk nieuwe gewassen op telen. Ook hoef je minder gebruik te maken van chemicaliën om de grond opnieuw vruchtbaar te maken voor een nieuw gewas. Daarnaast kunnen deze gewassen CO2 uit de lucht isoleren, en hiermee de klimaatverandering verzachten.

Artikel gaat verder onder de video.

Zien: zo maak je zelf avocadohummus

Geschiedenisles: waar komt hummus eigenlijk vandaan?

De dip van kikkererwten, tahin en olijfolie is enorm populair in landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. De historie achter de dip is echter lastig te achterhalen. Zowel de bevolking uit Israël, Libanon, Syrië én Egypte claimen het land van oorsprong te zijn.

Libanon heeft zelfs een rechtszaak aangespannen tegen Israël. Toen ze van de rechter geen gelijk kregen, probeerde het land in 2010 via een petitie binnen de Europese Unie om hummus officieel tot een Libanees te product om te dopen. Maar ook deze poging liep op niks uit.

Er bestaan dus geen excuses meer om vandaag géén hummus te maken. Nog op zoek naar hummus-inspiratie? Zo maak je hummus met een twist.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat