Vliegvakantie? Skip vunzig vliegtuigfood en breng je eigen maal mee

Er mag meer mee in je handbagage dan je denkt.

eten in handbagage
Getty Images

Jij dacht dat je je in het vliegtuig over moest leveren aan taaie clubsandwiches en onherleidbare ovenmaaltijden? Rits die koffer maar weer open, want er mag een hoop meer voedsel mee dan je waarschijnlijk altijd dacht. Zelfs in je handbagage. We geven tips voor slim voer om de reis mee te overleven.

Handbagage versus ruimbagage

Twijfel jij ook over welk voedsel er mee mag in het vliegtuig? Het is helemaal niet zo ingewikkeld. In je ruimbagage mag eigenlijk alles, maar pas op met verse producten en zuivel. Die zijn uiteraard bederfelijk en buiten Europa gelden andere invoerregels voor een stuk kaas dan daarbinnen. Voor handbagage gelden strictere regels en om die handbage is het je juist te doen. Dat wordt namelijk jou onuitputtelijke bron aan (gezonde) snacks. Uitgangspunt daarbij is: alles behalve vloeistoffen.

Vloeistoffen als voedsel

Maar welk voedsel valt er onder vloeistof? Uiteraard alles wat vloeibaar is zoals drankjes, maar ook yoghurt en smeerbare producten zoals chocopasta, pindakaas en appelstroop. Dit mag niet mee in de handbagage, tenzij in verpakkingen van 100 ml, die met elkaar passen in een zakje van 1 liter. Dat betekent dat voorgaande - als beleg op een zelf verpakt broodje - wel mag. Groente en fruit mogen ook. Net als vleeswaren, noten en harde kazen. Houd voor zachte kazen de 100 ml-regel aan en verpak ze apart of meng ze alvast door je salade. De dressing vervoer je apart, bijvoorbeeld in zo’n handig cosmeticaflesje.

Lekker eten in de lucht

Eten hoog in de lucht is vaak niet zo lekker als op land. Kies ter compensatie van de smaak daarom voor dingen met een goede structuur zoals appels, worteltjes, en nootjes. Het kauwen stimuleert trouwens de bloedsomloop naar je brein en dat houdt je mentaal ‘fris’. Ander ‘slim’ voedsel is lichtverteerbaar, hydratherend en geurloos (wel zo vriendelijk). Denk aan crackers, gedroogd fruit en stukken komkommer. Als lunch of diner maak je een lichte salade van rijst, quinoa of bulgur met geroosterde of fijngesneden rauwe groenten. Erbij nog wat kruiden, kaas of gegrilde (vega)kip en jaloerse blikken gegarandeerd. Eenmaal op plek van bestemming mag overgebleven waar niet altijd mee over de grens. Eet al het goeds dus wel op tijdens de vlucht.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat