Waarom je als kind geen spruitjes lustte

En nu wel.

spruitjes bitter
Getty Images

Je herinnert je vast nog wel hoe vreselijk je het als kind vond om spruitjes te eten. De geur die zich verspreidde zodra je moeder het deksel van de pan afhaalde. En de tijd die je nodig had om die gruwelijke groene ballen weg te werken: het duurde on-voor-stel-baar lang. Tegenwoordig smaakt deze groente waarschijnlijk helemaal niet meer zo vies als toen. We vragen ons af: hoe kan dat eigenlijk?

Zoet, zuur en bitter

Iedereen wordt geboren met een aantal smaakvoorkeuren. Zoet vinden we van nature lekker, maar van zuur en bitter gruwelen we. Onze voorvaderen wisten door dat instinct wat ze wel of niet konden eten uit de natuur. Die bittere plant was giftig, maar die zoete bes juist voedzaam. Super handig. Deze ingebakken voorkeuren is een van de redenen waarom veel kinderen een afkeer hebben van bittere groenten, zoals witlof en spruitjes. Je proeft bitter, je hersenen reageren: 'Alarm, dit is giftig!'

Smaakpapillen

Een tweede verklaring is onze smaakpapillen. Kinderen hebben er daar nou eenmaal meer van dan volwassen. Ook zitten de smaakpapillen bij kinderen verspreid door de hele mond en hebben volwassen ze alleen op de tong. Je zult begrijpen dat smaken zoals zuur of bitter hierdoor veel heftiger binnenkomen bij kinderen.

Geef de spruitjes niet op

Soms moet een kind iets wel tien tot vijftien keer proberen om aan een smaak te wennen. Geef dus niet op dus en blijf die spruitjes aanbieden aan je kroost. Je weet nu waarom ze de bittere groenten (nog) niet lusten en, uit eigen ervaring, dat het uiteindelijk wel goedkomt. Sterkte weer vanavond.

Bron: Voedingscentrum

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat