Woah! Halloumi kaas moet je bakken voor je 'm eet

Heb jij 'm weleens gegeten?

halloumi
robynmacGetty Images

Halloumi, de witte kaas uit Cyprus die een beetje piept tussen je tanden. Je ziet ‘m steeds vaker in recepten of op menukaarten. Qua smaak doet hij denken aan feta, qua structuur lijkt hij meer op zijn Italiaanse zus mozzarella. We vertellen je graag meer over deze bijzondere kaas.

Wat is halloumi?

Halloumi wordt gemaakt van geiten- en schapenmelk. Door de stijgende vraag naar de kaas wordt er steeds vaker ook koemelk gebruikt. Halloumi heeft een rubberachtige structuur. Dit komt doordat de wrongel opnieuw wordt verhit. Aan het einde van het proces van kaasmaken wordt er zout en munt toegevoegd. De kaas wordt, net als feta, in pekelwater bewaard.

Kaas om te bakken

Rauw nodigt halloumi niet uit om gegeten te worden. De kaas is wel heel lekker als je ‘m in plakken snijdt en bakt in de koeken- of grillpan. Hij heeft een hoog smeltpunt, daardoor wordt bij verwarmen de binnenkant zacht en krijgt de buitenkant van de kaas een knapperige korst. Als je de plakken goed droogdept en even door de bloem haalt vóór het bakken, wordt z’n korstje nog lekkerder.

Halloumi burger of liever friet?

Doordat halloumi rijk is aan eiwitten doet-ie het goed als vleesvervanger bij de avondmaaltijd. Of bij wijze van hamburger, op een broodje. Liever als lunch? Op een salade doet hij het erg goed en wat denk je van een pitabroodje gevuld met halloumi, sla en een beetje frisse tzatziki. Wij proefden de kaas eens in een tapasbar op Ibiza. Daar was hij gecombineerd met een salsa van wilde perzik, munt en rode peper. En ben je op zoek naar de perfecte vrijdagmiddag-snack? Maak dan eens frietjes van de kaas.

Het lekkerst uit Cyprus

Halloumi is steeds beter in de grotere supermarkten verkrijgbaar. Kun je ‘m daar niet vinden, ga dan eens op zoek bij die wereldsupermarkt in de buurt. En mocht je ooit op vakantie gaan naar Cyprus, sla dan een bezoekje aan een halloumi-boerderij niet over. Loulla’s Farm in Choirokoitia bijvoorbeeld. Loulla maakt aan huis halloumi van de melk van haar eigen geiten. Nadat je het proces van kaasmaken van dichtbij gezien hebt, mag je bij haar aanschuiven voor een typisch Cypriotische lunch met olijven, vers fruit, brood, olijfolie en natuurlijk haar huisgemaakte halloumi, die je ook kunt kopen voor thuis. En geloof ons: dat wil je.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat