Recepten met maïs? Die zijn er in overvloed! De zoete gele korreltjes zijn het perfecte ingrediënt voor zomerse en tropische gerechten, zoals taco's, corn bread en heel veel meer.
Corn bread
Er zijn veel varianten van dit brood op basis van maismeel. Corn bread wordt vaak gegeten bij chili con carne en barbecuegerechten.
Corn cakes
In Louisiana eet je corn cakes met rivierkreeft en cajunkruiden, in Indonesië heten ze perkedel djagung en wordt die kreeft trassi. De cajunkruiden worden verruild voor inheemse smaakmakers.
Maiskolf
Ofwel corn on the cob. Oldskool met boter en zout, of newskool met miso, limoenrasp en chilipeper.
Grits
Nationale maispap van de Verenigde Staten. Kan uit een pakje komen of juist worden gemaakt van regionale maissoorten (dat doen ze vooral in het zuiden).
Hush puppies
Soort bitterbal van maismeel, populair in de Verenigde Staten. Dit bijgerecht wordt vaak bij zeevruchten geserveerd en is krokant vanbuiten en fluffy vanbinnen.
Polenta
Polenta is Italiaanse pap die in eerste instantie van spelt, rogge of boekweit werd gemaakt, tot de invoering van mais deze granen grotendeels verdrong.
Chicha
Maisdrank. Met bier van gefermenteerde mais heet het chicha de jora, met ananas en kaneel is het chicha morada.
Taco
Zie tortilla.
Pozole
Dikke Mexicaanse comfortsoep met varken of kip en Hominymais, een soort die te krijgen is bij gespecialiseerde winkels.
Tamale
Voor dit gerecht wordt masa harina (bloem van geweekte maiskorrels) al dan niet met vetspek gekneed en gestoomd met een vulling. Net als de taco dagelijkse brandstof voor de Mexicaan.
Mais tortilla
Dun geperste, zachte maiskoek van masa harina, vlug gegaard op een gloeiend hete plaat. Met een vulling en salsa erbij wordt het een taco, Mexico’s signature dish.