Deze vissoorten kun je beter niet bestellen in een restaurant

Anders blijf je achter het net vissen.

image
Getty Images

Uit eten gaan is een van onze favoriete bezigheden. En omdat we het regelmatig doen, willen we niet alleen voor lekker, maar ook voor duurzaam eten kiezen. Uit een onderzoek van de Good Fish Foundation is gebleken dat we dan vooral op onze viskeuze moeten gaan letten. (Sterren)restaurants blijken namelijk regelmatig niet-duurzame vis te serveren. Met name de volgende bedreigde vissoorten staan vaak op het menu. Vermijd ze dus liever.

Paling

Deze vis is echt een no-go als het op duurzaamheid aankomt: duurzame paling bestaat helemaal niet. De vis is al een aantal jaren ernstig bedreigd, met name door de toenemende watervervuiling en infrastructuur. Wetenschappers raden daarom af om de vis te vangen en te eten. Vind je paling toch op de menukaart? Dan kun je hem dus beter laten staan.

Zeebaars

Ook deze vis kun je beter vermijden bij je volgende restaurantbezoek. Hij wordt namelijk ontzettend overbevist. Overbevissing vindt plaats wanneer er meer vis gevangen wordt dan dat er bij komt. Hierdoor neemt het aantal vissen van deze soort af, en kan hij in extreme gevallen zelfs helemaal uitsterven. De gekweekte variant van de zeebaars is overigens geen betere keuze: het voer gebruikt voor de kweek bevat niet-duurzame ingrediënten.

Zeeduivel

Dankzij z’n unieke smaak en structuur is de zeeduivel in veel restaurants erg gewild. De populariteit van de vis maakt dan ook dat hij wordt bedreigd met overbevissing. Met het vangen van de zeeduivel komt ook veel bijvangst kijken: andere vissoorten, die vaak niet geschikt zijn voor consumptie, komen per ongeluk in de netten terecht. Omdat de vissers de soorten niet kunnen gebruiken of verkopen worden ze weer teruggegooid. De kans dat die vissen dit overleven is klein.

Rog

Ook een mals stuk rogvleugel kun je beter afslaan. De rog is erg gevoelig voor overbevissing, omdat hij langzaam groeit. Het duurt dus veel langer voordat er nieuwe roggen bijkomen. Bovendien is het vangen van roggen ook nog eens milieubelastend: de techniek, waarbij netten over de bodem slepen, vraagt om veel brandstofverbruik.

Tonijn

Al eerder vertelden we je over de duurzaamheid van tonijn, met name uit blik. Ook in restaurants laat de vis te wensen over. Vaak wordt de vis ‘in het seizoen’ verkocht, maar dat betekent echter niet dat-ie dan ook duurzaam is. Zowel tonijn als paling staan altijd op de rode lijst van de Good Fish Foundation, wat betekent dat ze niet duurzaam zijn.

Tarbot

Met name de vistechniek die wordt gebruikt voor het vangen van tarbot zorgt ervoor dat deze vis op de rode lijst staat. Hij wordt gevangen met zogeheten boomkorren: grote netten die over de zeebodem slepen. Deze netten zorgen voor flinke overbevissing van de tarbot. Daarnaast wordt de bodem ook nog eens aangetast en heeft de vangst niet alleen effect op de Tarbot zelf, maar ook op de bodembewoners. Ook vind er met deze netten veel overbevissing plaats van andere bedreigde vissoorten.

Goede vissoorten

Dat je deze vissoorten beter niet kunt eten, betekent niet dat je vis helemaal moet mijden in een restaurant. Dat zou zelfs ontzettend zonde zijn, aangezien veel chefs heerlijke gerechten maken met wél duurzame vis, zoals haring, dorade of makreel. Op VISwijzer vind je nog meer duurzame opties.

Bron: De Volkskrant, VISwijzer

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat