Dit is hoe lang je een plastic flesje kunt hergebruiken

Hoe lang doe jij al met dezelfde fles?

plastic-flesjes-hergebruiken
Getty Images

Hergebruik jij een incidenteel wegwerpflesje? Dan ben je goed bezig, want dan gaat-ie in ieder geval langer mee dan één beurt. Je hebt je echter vast weleens afgevraagd wanneer dat vaak genoeg is. Want hoe lang kun eigenlijk doorgaan met die refills, zonder dat je er zelf door ‘t loodje legt?

Bacteriën in plastic flesjes

Veel mensen maken zich zorgen om de bacteriën die terecht zouden komen in het flesje als je deze regelmatig hergebruikt. Dat is echter nergens voor nodig. Ja, er komen inderdaad miljoenen bacteriën in het water terecht, maar dit zijn je eigen bacteriën. Zolang je je flesje met niemand deelt, word je daar dus niet zomaar ziek van. Vind je dit toch geen smakelijk idee, dan kun je ‘m dagelijks even schoonmaken met lauwwarm water en wat afwasmiddel. Weggooien is niet nodig.

Lekkende stoffen

Ook zou het hergebruiken van plastic flesjes ertoe leiden dat chemische stoffen in het water zouden komen. Uit onderzoek is gebleken dat dit inderdaad gebeurt. Niks om van te schrikken overigens, want die hoeveelheden zijn zo klein, dat het geen effect heeft op je gezondheid. Ook gaan de flesjes niet steeds meer lekken, naarmate je ze langer gebruikt. Ververs je dagelijks je water, dan bouwen die chemische stoffen of bacteriën zich ook niet op.

Hitte

Om de bacteriën of kleine hoeveelheden lekkende stoffen hoeft je je flesje dus niet te vervangen. Kun je hem dan voor altijd gebruiken? Dat dan weer niet. Plastic flesjes die in de zon hebben gelegen of erg warm zijn geworden kun je beter niet meer gebruiken. Door de hitte vermenigvuldigen de bacteriën zich namelijk sneller, waardoor de hoeveelheid zo groot wordt dat je er wél ziek van kunt worden. Ook kunnen door hitte meer chemicaliën uit het plastic vrijkomen. Een wegwerpfles in de vaatwasser doen is dus ook niet zo’n goed idee.

Hergebruiken of weggooien

Plastic flesjes hoeft je dus echt niet om het minste of geringste weg te gooien. Hoe lang je ze kunt bewaren, hangt voornamelijk af van hoe je met de verpakking om gaat. Gaat-ie regelmatig in de vaatwasser, dan is het snel gedaan met je fles. Ook kun je hem beter weghouden bij bacteriën die niet van jezelf zijn. Een regelmatige opfrisbeurt van de inhoud en de buitenkant zal zijn levensduur verlengen - maar helaas gaat een wegwerpfles nooit zo lang mee als een duurzame, herbruikbare variant.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat