Pas op! Van deze etenswaren zie je niet wanneer ze bedorven zijn

En zo kom je er toch achter.

bedorven-eten
Getty Images

Schimmel zien we liever niet op ons eten zitten. Toch heeft het een belangrijke functie: het behoed ons ervan dat we bedorven voedsel eten. Er zijn echter een aantal etenswaren waarbij dat alarmsysteem niet zo duidelijk aanwezig is. Om je een voedselvergiftiging te besparen, kun je deze producten dus beter extra goed inspecteren.

Eieren

Aan de buitenkant van een bedorven ei kun je niet ruiken of zien dat hij over de datum is. Dat is behoorlijk lastig, want zo weet je dus niet of je ze wel of niet op je boodschappenlijstje moet zetten. Gelukkig is er een een simpele oplossing, waarvoor je niet onnodig eieren open hoeft te breken. Pak een doorzichtig glas en vul dit met water. Laat het ei voorzichtig in het water vallen. Zakt-ie naar de bodem? Dan is hij nog goed. Wanneer het ei blijft drijven is deze over de datum.

Vlees

Dat je geen vlees moet eten dat over de datum is, zal waarschijnlijk geen verrassing zijn. Toch is dat wat makkelijker gezegd dan gedaan, want bij veel soorten bedorven vlees kun je helemaal niet herkennen dat het over de datum is. We vertelden je al eerder over de tgt- en tht-datums. Deze gebruik je ook bij het bepalen of vlees nog goed is. Wanneer het over de tgt-datum is, moet je het vlees ook echt niet meer eten. Dan kan het namelijk bedorven zijn en kun je dus erg ziek worden van de bacteriën.

Kliekjes

Ook van de restjes pasta van twee dagen geleden die nu in de koelkast staan, is het soms moeilijk in te schatten of ze nog eetbaar zijn. Van de buitenkant ziet het er nog prima uit, maar er bestaat een kans dat er toch onzichtbare bacteriën in zitten die je een voedselvergiftiging kunnen bezorgen. In dit soort situaties kun je het beste op je neus vertrouwen. Wanneer de kliekjes bedorven ruiken, zijn ze echt niet goed meer, en moet je ze helaas weggooien. Probeer daarom kliekjes in de vriezer te bewaren: hier blijven ze tot wel drie maanden goed.

Blauwe kaas

Deze kaas is misschien een beetje en valsspeler, want je kunt wel degelijk zien wanneer hij bedorven is. We noemen hem toch even, omdat veel mensen niet weten waar ze precies op moeten letten; blauwe kaas ziet er immers al een beetje bedorven uit. Om te bepalen of de kaas écht niet meer goed is moet je vooral naar het romige deel kijken. Wanneer dit roze of groen van kleur is in plaats van wit, is de kaas waarschijnlijk niet meer goed. Gelukkig duurt het vaak heel lang voordat blauwe kaas bederft.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat