Het cruciale verschil tussen een Devon en Cornish cream tea

De twee graafschappen liggen vredig naast elkaar, maar als het op scones aankomt...

cream-tea
Getty Images

De cream tea is een gebruik in heel Engeland, maar vindt zijn origine in het zuidwesten van het land. Ergens tussen de grenzen van Cornwall en Devon is de typisch Engelse traditie ontstaan, maar waar precies, daar zijn de meningen over verdeeld. Doet het ertoe? Amper nog. Er blijkt belangrijkers om over te steggelen tijdens dat kopje zwarte thee met scones.

Cream tea

Een klein introductie voor wie niet dagelijks aan een Brits ritueel zit: cream tea bestaat uit vers afgebakken scones, jam, clotted cream en natuurlijk een pot thee. Niet te verwarren met de afternoon tea. Cream tea is namelijk niet maaltijdvervangend, maar een soort vieruurtje, zonder al teveel poespas. Behalve dat cruciale discussiepunt dus tussen de twee ambassadeurs van het theemoment.

Devon vs. Cornwall

Het verschil zit 'm in die scone, en wel het beleggen daarvan. Komt-ie: in het rechts op de kaart gelegen Devon snijdt men de scone door en bedekt de helften vervolgens met een laag clotted cream en dan jam. Het linkergraafschap doet dat precies andersom; een laag jam en daarop een dot clotted cream. We namen de proef op de som.

De winnende cream tea

Maakt het verschil? In smaak niet. Maar na een uitgebreide test-cream-tea in Torquay, Devon bleken wij - jawel - team Cornwall. Eerst jam en dan een dot clotted cream erop bleef simpelweg beter plakken dan andersom. In het laatste geval ruïneerden we er zelfs een scone mee. Een doodzonde. Oh dear, is het al vier uur?

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat