Wat is absint? Dit kun je allemaal met de groene fee

ELLE Etens huisbartender Ingmar Voerman licht een tipje van de sluier van de mystieke drank absint. Mét cocktails.

Absint met lepel en suiker
Joshua ResnickGetty Images

Absint is een loeisterke gedistilleerde drank met de mystieke geuzennaam ‘de groene fee’ en een historie doorspekt met mythen en legenden. Een bron van waanzin, inspiratie en lichtzinnigheid voor kunstenaars en schrijvers, van Oscar Wilde tot Vincent van Gogh en Pablo Picasso. Zin in een lesje absint? Daar gaan we.

Hallicuneren van thujon

Verboden en verguisd als veroorzaker van ‘absintisme’ is de drank eeuwenlang verbonden aan hallucinaties en waanzin, en met gemak opgevoerd als veroorzaker van slachtpartijen, criminaliteit en onzedelijk gedrag. De stof die van absint een zogenaamde hallucinerende drank maakt, heet thujon, en deze stof zit in alsemkruid (Artemisia absinthium). Maar slechts bij een extreem hoge dosis kan dit eventueel licht hallucinerend werken. Dat is na een liter of vijf gedronken te hebben, wat vrijwel onmogelijk, zo niet dodelijk is. Er zit overigens meer thujon in een gegrilde kip gevuld met salie dan in een fles absint.

Wat is absint?

De eerste absintstooksels zagen rond 1750 het licht, in het grensgebied tussen Zwitserland en Frankrijk. Een druivendistillaat werd op smaak gebracht met alsemkruid, groene anijszaden, venkel en hyssop. Rond 1840 namen de Franse soldaten in de Algerijnse oorlog het drankje mee als kuur tegen malaria. Eenmaal terug introduceerden ze het in de Parijse cafés, waar het helemaal en vogue raakte bij de artistieke, lichtzinnige elite, met schilders als Manet en Degas. Vincent van Gogh had zijn gele kleuren nooit zo geel kunnen schilderen zonder absint. Wie weet was hij nooit zijn oor kwijtgeraakt...

De druppel tot verbod

‘De groene fee’ stond symbool voor de hedonistische, decadente nieuwe generatie in het Frankrijk van eind negentiende eeuw. De Franse wijnindustrie lanceerde tegelijkertijd een effectieve lastercampagne tegen de populaire absint. Een drievoudige moord door een Franse plattelandsarbeider die zeven glazen wijn, zeven glazen cognac, twee glazen koffie met brandy, twee glazen crème de menthe en twee glazen absint had gedronken was de spreekwoordelijke druppel. Absint werd in Frankrijk, heel Europa en zelfs de Verenigde Staten zo ongeveer de gehele twintigste eeuw verboden. Vanaf de jaren negentig van vorige eeuw kwamen er door versoepelingen in wetgeving wereldwijd weer absintmerken op de markt. In het progressieve Nederland werd het verbod pas in 2004 opgeheven.

Wat is absint?

De basis van absint is van oudsher een druivendistillaat, maar tegenwoordig vooral neutrale graanalcohol. Hierin worden groene anijszaden en venkel getrokken, eventueel aangevuld met kruiden als hyssop of zelfs munt en kaneel. Dit wordt vervolgens gedistilleerd tot een transparante, sterke, kruidige spirit met een alcoholpercentage van 55 tot 70 procent. De groene kleur dankt de absint vooral aan toevoegen van de natuurlijke groene bladkleurstof chlorofyl.

Absint lepel

Minder klassieke stijlen van absint voegen soms kruiden toe na distillatie, en suiker om het geheel iets minder straf te maken. Traditioneel serveer je absint met een sierlijke absintfontein, waaruit je rustig ijswater in je glas laat druppelen door een geperforeerde lepel met een suikerklontje erop. Zo wordt de spirit verwaterd en aangezoet. Absint is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor bartenders, en is een bijzondere smaakmaker in klassieke en moderne cocktails. Doe er je voordeel mee.

Beste absint

Een rijke variatie vind je bij de betere (online) slijter. Let wel op, goedkoop is meestal duurkoop. Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar dé originele absint van Pernod (sinds 1805). Rijk, kruidig en krachtig, met een fiks alcoholpercentage: 68 procent.

Recept voor cocktails


La Balle Royale
Een cocktail van de Russisch-Amsterdamse bartender Vitaly Alekseyev.

Ingrediënten

 • 25 ml absint
 • 10 ml blue curacao (likeur)
 • 10 ml citroensap
 • 10 ml frambozensiroop
 • 1 vers ei, alleen het wit
 • 70 ml mousserende rosé

  Bereiding

  Shake alle ingrediënten zonder ijs in een cocktailshaker - zorg dat het eiwit goed luchtig wordt. Voeg vervolgens ijsblokken toe en shake nogmaals. Schenk uit en zeef in een champagneflûte. Top met de mousserende wijn.


  Death in the afternoon
  Het schrijvende drankorakel Ernest Hemingway himself claimde halverwege vorige eeuw de cocktail te hebben uitgevonden. Hij vond ook dat je er minimaal vijf (!) in een middag moet drinken. Succes ermee.

  Ingrediënten

  • 30 ml absint
  • brut champagne
  • citroenschil

   Bereiding

   Schenk de absint in een champagneflûte. Voeg een paar druppels water toe zodat de vloeistof troebel wordt. Top met champagne. Garneer met een grote sliert citroenschil.

     This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
     Advertentie - Lees hieronder verder
     Meer van Wist je dat