De eeuwige discussie: wat is een pollepel?

Stel die vraag maar eens hardop en kijk wat het losmaakt.

wat is een pollepel
Getty Images

Het is een ware discussie in de kookwereld, waarover zowel chefs als amateurkoks het niet eens lijken te worden. Want wat is nu een pollepel? Het lijkt misschien simpel, maar de pollepel kwestie blijkt toch een stuk onduidelijker dan gedacht.

Houten lepel of soeplepel

De één zweert bij een vlakke houten lepel, die je gebruikt om sauzen te roeren, de ander weet zeker dat het een diepe, komvormige lepel is om soep mee in je bord te scheppen. Wij doken in een speurtocht op zoek naar het juiste antwoord. Maar of we daar nou veel wijzer van zijn geworden...

Pollepel volgens de Dikke van Dale

Onze eerste toevlucht was de Dikke van Dale, want een woordenboek zou het toch het beste moeten weten. Niets bleek echter minder waar. Het woordenboek beschrijft de pollepel namelijk als ‘een keukenlepel met een lange steel’. Dat kan werkelijk alles zijn, als je het ons vraagt. Ook andere woordenboeken boden weinig hulp: de ene geeft een beschrijving die zo onduidelijk is dat je nog geen onderscheid kunt maken, en de andere noemt de pollepel een soeplepel én een sauslepel.

De Belgische potlepel

Ook de rest van het internet lijkt er niet uit te komen. Volgens sommigen moeten we de Belgen geloven, omdat daar geen onduidelijkheid bestaat over de pollepel. In België bedoelt men altijd de diepe, komvormige lepel waarmee je soep opdient. Volgens anderen moeten we juist kijken naar het ontstaan van het woord pollepel. Pollepel zou van ‘potlepel’ komen, dus een lepel waarmee je in een pot roert. Omdat de ‘t’ van pot moeilijk uit te spreken was in combinatie met de ‘l’ van lepel, werd het al snel pollepel. Hier zou je dus weer denken dat het om de houten sauslepel gaat.

Poll-lepel

We moeten het feit accepteren dat er misschien nooit een duidelijk antwoord komt op de pollepel-kwestie. Wat we wel kunnen doen is erover stemmen. Laat ons weten wat jij als een pollepel beschouwt, zodat we deze discussie voor eens en voor altijd de wereld uit kunnen helpen. Tegen de verliezer zeggen we: de meeste stemmen gelden.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat