Pizza-geschiedenis: hoe is de pizza eigenlijk ontstaan?

En wie was er eerder: de pizza of de pasta?

Italiaanse pizza geschiedenis
Getty Images

Je hebt ze in allerlei soorten en maten en je kunt het ingrediënt zo gek niet bedenken of iemand heeft het ooit op een pizza geprobeerd. Maar hoe is de Italiaanse pizza eigenlijk ontstaan? De Pizzabakkers doen verhaal over de geschiedenis van de pizza.

Geschiedenis Napels

In de achttiende eeuw was in Napels sprake van een enorme bevolkingsgroei. In een klap werd het een van de meest dichtbevolkte steden van heel Europa. Met het aantal inwoners groeide ook het aantal armen. Monden werden vooral gevoed met groenten en vlees, maar door de groei van de bevolking ontstond er een tekort.

Pasta was bekend als een van de goedkoopste manieren om monden te vullen, maar bij pasta ondervond men een probleem. Je had toch minstens een bord en een vork nodig om het gerecht te kunnen eten.

Van Italiaanse pasta naar pizza

Gelukkig waren de arme Napolitanen wel rijk aan creativiteit en verzonnen zij de pizza. Met goedkope ingrediënten maakten zij iets wat niet alleen voedzaam en makkelijk (staand) te eten was, maar ook nog eens ongelofelijk lekker. We zijn de Napolitanen eeuwig dankbaar.

Pizza Margherita

Opvallend was dat de rijke burgerij deed alsof het gerecht niet bestond, het was iets voor de armen. Pas in 1889 was er een keerpunt. Dat is het jaar dat de toenmalige koningin haar liefde voor de pizza publiekelijk uitte.

Het is natuurlijk geen toeval dat haar naam koningin Margherita was; de pizza met de kleuren van Italië werd naar haar vernoemd en werd een van de bekendste soorten pizza ter wereld.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat