Waarom je meer witte eieren moet eten

Laat de kleur je niet misleiden.

witte-eieren-duurzaam
Vesna Jovanovic / EyeEmGetty Images

Als je in de supermarkt voor het schap met eieren staat, kies je dan voor de bruine of witte? De bruine? Je bent niet de enige. De meeste Nederlanders verkiezen bruine eieren boven de witte variant. Voordat je de bruine weer in huis haalt, is er iets wat je moet weten over witte eieren. En die informatie kan je keuze nog wel eens beïnvloeden...

Verschil bruine eieren en witte eieren

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen witte en bruine eieren? Er bestaat een mythe dat bruine kippen bruine eieren leggen, en witte kippen witte. Dat is niet helemaal waar: er zijn ook witte kippen die bruine eieren leggen. Om te zien wat voor kleur ei de kip wél legt moet je naar de oorlel kijken. Is deze wit van kleur, dan legt de kip witte eieren. Bij een rode oorlel zijn de eieren bruin.

Ook zouden bruine eieren gezonder zijn dan witte. Dit is eveneens een fabel. De meeste kippeneieren hebben een vergelijkbare voedingswaarde, ongeacht hoe groot ze zijn of welke kleur ze hebben. Ook is er geen verschil in smaak tussen bruine en witte eieren.

Duurzaam

De smaak en voedingswaarde van witte en bruine eieren mogen dan niet verschillen, er is wel degelijk iets wat de één aantrekkelijker maakt dan de ander: de duurzaamheid. Witte eieren zijn duurzamer dan bruine. Dit komt door de kippen die de witte eieren leggen. Die eten minder voer, leven langer en leggen ook nog eens meer eieren dan kippen die de bruine leggen. Er is dus minder grondstof en transport nodig voor deze kippen en dat is beter voor het milieu.

Toch liever bruin

Waarom willen we dan toch liever bruine eieren? Dat komt vooral door het imago van witte eieren. Door veel Nederlanders wordt de witte kleur geassocieerd met eieren die uit een legbatterij komen. Die bestaan overigens allang niet meer, dus die overtuiging klopt niet. Ook zijn de witte eieren een stuk goedkoper en worden ze in veel supermarkten onderin het schap verkocht. Hierdoor verwachten de meeste mensen dat de eieren van lagere kwaliteit zijn dan de bruine variant. Ook dit klopt niet: een wit ei heeft dezelfde kwaliteit als een bruin ei.

Keurmerken

Het is overigens ook niet zo dat bruine eieren per definitie slechter zijn dan witte eieren. De beste keuze maak je door te bepalen wat jij het belangrijkste vindt. Hiervoor kun je de keurmerken gebruiken. Geef jij bijvoorbeeld weer veel om dierenwelzijn, let dan op het Beter Leven keurmerk. En daarop scoort niet elk wit ei beter.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat