Is koolzuurhoudend water minder gezond dan gewoon water?

Die bubbels doen geen vlieg kwaad, toch?

koolzuurhoudend-water-gezond
Getty Images

De hele dag niets anders dan water en thee drinken kan soms behoorlijk saai zijn. In een zoektocht naar een alternatief drinken veel mensen koolzuurhoudend water. Dat is lekker, want het heeft net een andere smaak, maar het blijft water, toch? Goed gezond dus. Maar daar zijn de meningen over verdeeld.

Zuur

Van koolzuurhoudend water wordt beweerd dat het slecht is voor je tanden. Dat klinkt niet zo gek, want andere dranken met prik zijn ook slecht voor je tanden. In bruisend water zou het koolzuur je tandglazuur aantasten. Deze bewering blijkt echter niet waar te zijn; koolzuur is namelijk helemaal niet zuur genoeg om schadelijk te zijn voor je tanden.

Cola, sinas en andere dranken met prik bevatten andere zuren, zoals citroenzuur, die wél zuur genoeg zijn om je tandglazuur aan te tasten. Ook de grote hoeveelheid suiker in die dranken is niet bepaald bevorderlijk voor je tanden. Maar je hoeft dus niet te stoppen met het drinken van koolzuurhoudend water voor je gezondheid.

Duur

Er zijn wel andere dingen die je ervan kunnen weerhouden om koolzuurhoudend water boven gewoon water te verkiezen. Zo is het bijvoorbeeld veel goedkoper om kraanwater te drinken. Voor koolzuurhoudend water moet je steeds nieuwe flessen kopen, die veel meer kosten dan water uit de kraan. Gewoon water is misschien niet gezonder dan water met prik, maar wel beter voor je portemonnee.

Plastic flessen

Ook het milieu is iets om te overwegen als je koolzuurhoudend water koopt. Nieuw water kopen betekent namelijk ook dat je steeds nieuwe plastic flessen krijgt. Het maken, wassen en transporteren van die plastic flessen kost veel energie.

Bovendien kunnen die flessen ook nog eens in de natuur terecht komen. Beide dingen zijn belastend voor het milieu. Ook hier is kraanwater dus een betere keuze, want dat vraagt om geen enkele verpakking. Een ander duurzaam alternatief is een apparaat als SodaStream.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat