Huh? Donker brood is niet altijd gezonder dan witbrood

De waarheid aan het licht brengen bleek broodnodig.

image
Getty Images

Als je voor het broodschap in de supermarkt staat, kies je waarschijnlijk voor donker brood, want dat is nou eenmaal gezonder dan witbrood. Maar waar jij misschien denkt dat je goed bezig bent, kan het zijn dat je helemaal niet zo’n goede keuze maakt. Want wist je bijvoorbeeld dat er bruingekleurd witbrood bestaat?

Witbrood

We legden al eerder uit wat het verschil is tussen bloem en meel. Die informatie komt nu weer goed van pas, want het verschil tussen witbrood, bruinbrood en volkorenbrood heeft alles met die twee ingrediënten te maken. Voor het maken van witbrood wordt namelijk bloem gebruikt. Bloem bestaat alleen uit het binnenste deel van een graankorrel. Dit deel bevat de minste voedingsvezels, mineralen en vitaminen. In vergelijking met bruin en volkorenbrood is wit brood daarom het minst gezond.

Volkorenbrood

Volkorenbrood daarentegen wordt gemaakt van volkorenmeel: een meelsoort waarin alle onderdelen van de graankorrel nog aanwezig zijn. Vooral de buitenkant van de graankorrel bevat veel vezels, mineralen en vitaminen. En omdat die in het meel verwerkt zijn, is volkorenbrood heel voedzaam en de gezondste keuze. Als je een donker brood koopt waar ‘volkorenbrood’ op staat, weet je dat je goed zit: alleen brood met volkorenmeel als ingrediënt mag volgens de wet volkorenbrood genoemd worden.

Bruinbrood

Naast wit- en volkorenbrood is er ook nog een middenweg: bruinbrood. Bruinbrood bevat meer voedingsstoffen dan witbrood, maar minder dan volkorenbrood. Dit komt omdat een mix van bloem en volkorenmeel wordt gebruikt voor het bakken van dit brood. Het mengsel dat dan ontstaat heet tarwemeel. Al het volkorenbrood uitverkocht? Ga dan voor broden waar ‘bruinbrood’ of ‘tarwebrood’ op staat. Dit mag alleen zo heten als als er voor het grootste deel tarwemeel in zit. Zo maak je nog steeds een gezondere keuze.

Bruingekleurd witbrood

Heeft brood een donkere kleur, maar zit er als hoofdingredient (tarwe)bloem in? Dan heb je te maken met een bruingekleurd witbrood. Dit is witbrood waaraan mout wordt toegevoegd: een ingrediënt dat brood een bruine kleur geeft, maar geen effect heeft op de voedingswaarde. Dit brood bevat dus minder voedingsvezels, mineralen en vitaminen en is een minder gezonde keuze dan bruinbrood of volkorenbrood. Let dus niet alleen op de kleur van het brood; vooral het label geeft je informatie over hoe gezond het brood echt is.

Bron: Brood.net

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat