Aha! Dus daar komt de term continentaal ontbijt vandaan

Vanaf nu weet jij waar je hotel het over heeft.

continentaal ontbijt
FloortjeGetty Images

Het continentale ontbijt is de veilige optie wanneer je maag acclimatiseert op een verre bestemming. Met een continentaal ontbijt weet je tenminste wat je te wachten staat. Ongeveer dan, want wat betekent continentaal nu eigenlijk en wat is het verschil met een Engels of Amerikaans ontbijt?

Continentaal

De term continental breakfast is door de Engelsen bedacht en verwijst naar het vasteland van Europa waar veel lichter ontbeten werd dan in Engeland en Amerika. Met het toenemen van de welvaart in Europa, nam de behoefte aan een stevig arbeidersontbijt namelijk af. De welgestelde Europeaan ging ook steeds verder op pad en verscheen mét zijn verfijnde ontbijtwensen bij de hotelreceptie.

Inclusief ontbijt

Toch verwijst ‘continentaal’ niet alleen naar de inhoud van het ontbijt. Het is ook een verdienmodel. Voordat het ‘continentale model’ de hotelwereld overnam, tikte je namelijk standaard een hotelkamer ínclusief drie maaltijden af. Toen de reiziger zelfstandiger werd en zijn eigen foodhotspot-lijst meebracht, werd het gebruikelijk om alleen voor de kamer te betalen.

Het continentale model is bedacht om daar toch weer een luxe uitzondering op te zijn en gasten te verleiden tot een kamer met het aanbod van een gratis continentaal ontbijt. Slim, want gezien het karige karakter ervan is dat een kleine moeite voor de hoteleigenaar. Tegenwoordig pakken hotels gelukkig vaak uit en vervaagt de grens tussen een continentaal, Engels en Amerikaans ontbijt.

Continentaal, Engels of Amerikaans ontbijt?

Bij een continentaal ontbijt kun je, officieel in ieder geval, een kop koffie, thee en een broodje verwachten. Als je daarvan uitgaat, kan het altijd meevallen. Bij meer geluk krijg je aanvullend yoghurt, fruit en een croissantje. Een full English ontbijt bestaat uit toast, ei, worst, bonen, spek en wat groentes. Alles van de grill en daarom ook wel een ‘fry up’ genoemd. Amerikaanser wordt het met ei, spek, hash browns, grit en natuurlijk pancakes. Tot zover dit feit over je ontbijt.

Tekst: Mèlanie Koelewijn

Bron: TheKitchn, Tailwind

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat