Voorjaar! In deze landen vieren ze dat pas écht lekker

Vergeet die pietluttige paaseitjes. Doe ons maar deze voorjaarstradities.

De astronomische lente is sinds zaterdag officieel van start. Hoewel Nederlanders steeds meer uitpakken met lekker eten rond Pasen, weten ze in deze landen pas écht goed hoe je het voorjaar viert.

Reusachtig roerei

Geen twijfel. We ruilen onze paaseitjes direct in voor deze traditie. Beeld je in: buiten in de voorjaarszon, met al je vrienden en kennissen aan een mega-ontbijt. Dat zijn de ingrediënten van het Cimburaijada, oftewel ‘Festival van roerei’ in Bosnië.

De ‘cimbur’ van ei en witte ui wordt in grote hoeveelheden klaargemaakt, zodat iedereen mee kan eten. En, alsof dat nog niet leuk genoeg is, vindt dit festijn plaats aan de oever van de Bosna, waarin je na het vullende ontbijt (oké, en een slok sterke drank) een frisse voorjaarsduik neemt.

Pannenkoekenweek

Wij hadden één dag voor de lente Nationale Pannenkoekdag, maar in Rusland doen ze daar een aardig schepje bovenop. In het voorjaar, in aanloop naar de vastenperiode voor Pasen, vieren de Russen een week lang ‘Maslenitsa’, een lentefeest dat ook bekend staat als boterweek of pannenkoekenweek. Volgens orthodox gebruik staat er in die periode geen vlees op het menu.

De Russen moeten het met boter, melk en eieren doen. Je raadt het al, het antwoord is pannenkoek. Dat is niet alleen lekker, de ronde vorm staat ook symbool voor de zon en voor energie. De Russen proberen dan ook zoveel mogelijk pannenkoeken, crêpes en blini’s te eten. Doe ons ook maar zo’n week.

Kaasrace

Wat de oorsprong van deze bijzondere wedstrijd tijdens de voorjaarsvakantie in Engeland is, weten we niet. Het heeft vast iets te maken met lente vibes en de geur van vers gras die in de lucht hangt.

Kaasliefhebbers en sportievelingen rennen achter een schijf kaas aan die van een steile heuvel afrolt. Van Cooper’s Hill in Gloucestershire om precies te zijn. De winnaar van deze Chase The Cheese Race is als eerste beneden en gaat er met de kaas vandoor. Een betere prijs dan het goud.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat